Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Czy tran jest bezpieczny?

Czy tran jest bezpieczny?

Tran jest stosowany od wielu dziesięcioleci, aby zapewnić dzieciom wystarczającą ilość kwasów omega-3 oraz witamin A, D i E, koniecznych dla wzrostu organizmu i wzmocnienia układu odpornościowego.

Działanie składników tranu

W niektórych krajach europejskich nadal regularnie stosuje się tran. W Norwegii tran jest podawany w kropelkach nawet bardzo małym dzieciom. W krajach nordyckich tran jest szeroko stosowany również przez dorosłych. Olej z wątroby dorsza jest naturalnym produktem zawierającym wiele substancji o korzystnym działaniu, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, w szczególności kwasy: dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Substancje te mają dobrze udokumentowane właściwości w zakresie utrzymywania równowagi lipidowej we krwi oraz dla prawidłowej budowy i pracy komórek nerwowych, co ma szczególne znaczenie dla rozwoju oczu i mózgu u małych dzieci oraz dla pracy serca i mózgu u dorosłych.

Dzieci rosną przez cały okres, aż do osiągnięcia dorosłości, a proces ten wpływa na cały organizm i każdy z narządów. Dobrze wiadomo, że DHA, występujący wyłącznie w rybach i owocach morza, odgrywa ważną rolę w rozwoju struktur mózgu, a także wpływa na optymalizację dojrzewania mózgu w okresie dzieciństwa. Rozwój neuronów ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju zdolności poznawczych, koncentracji i nauki. Ze spożywania DHA korzyści odnoszą także osoby starsze, ma on korzystny wpływ m.in. na funkcjonowanie siatkówki oczu, nawilżenie oczu oraz zachowanie prawidłowej pracy serca.

Witamina A bierze udział w różnicowaniu komórek nabłonkowych i tkanki kostnej, podziałach komórkowych i ogólnym wzroście. Dodatkowo, witamina ta konieczna jest do poprawnego funkcjonowania tarczycy, odpowiedzialnej za podstawową regulację procesów metabolicznych organizmu. Wpływ na układ odpornościowy odnosi się do swoistych przeciwciał, koniecznych dla rozbudowy układu odpornościowego u rosnących dzieci. Dzieci często przeziębiają się, ponieważ ich układ odpornościowy nie ma jeszcze doświadczenia w zwalczaniu różnorodnych infekcji. Zapotrzebowanie na witaminę A jest wyższe w okresie choroby, niż w okresie, gdy dziecko jest zdrowe.

U rosnących dzieci konieczne jest zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy D, szczególnie w zimie, kiedy skóra nie produkuje jej dostatecznej ilości pod wpływem światła ultrafioletowego. Jednakże w ostatnich dekadach z uwagi na powszechne stosowanie filtrów UV lub rzadsze przebywanie na słońcu stwierdza się znaczne niedobory witaminy D w całej populacji. Wg ostatnich badań przeprowadzonych przez Niemieckie Towarzystwo Żywienia wspólnie z Instytutem Kocha stwierdza się niedobory u 70% osób w Niemczech, gdzie nasłonecznienie jest identyczne jak w Polsce. Z tego powodu w całej Europie Środkowej eksperci zalecają od niedawna stosowanie suplementacji witaminą D przez cały rok, dla całej zdrowej populacji lub w okresie od października do marca, jeśli w okresie słonecznym przebywa się codziennie na słońcu bez filtrów UV przynajmniej przez 20–30 minut dziennie. Zwiększono również dawki zalecane do codziennego stosowania – szczególnie dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych, bowiem Ci ostatni zwykle rzadziej przebywają na powietrzu w godzinach wysokiego nasłonecznienia (10–18). Również osoby z nadwagą, w tym dzieci, powinny stosować zwiększoną suplementację witaminą D.

Witamina D jest zaangażowana w regulację stężenia wapnia i fosforanów co wpływa bezpośrednio na procesy kostnienia, szczególnie w okresie wzrostu. Istnieje również wyraźny związek pomiędzy ilością witaminy D w organizmie a stężeniem białek odpornościowych (immunoglobulin). Witaminę D uważa się obecnie za substancję o charakterze hormonu, bowiem reguluje ona wiele procesów w organizmie, w tym związanych z pracą mięśni, serca i naczyń krwionośnych oraz układu nerwowego. Z tego względu, witamina D jest najważniejszym po kwasach omega-3 składnikiem oleju z wątroby dorsza, odpowiedzialnym za jego prozdrowotne działanie.

W oleju z wątroby dorsza występuje także witamina E, chroniąca nienasycone kwasy tłuszczowe (DHA i EPA) przed utlenianiem. Witamina E działa również jako środek przeciwzapalny i chroniący komórki nerwowe. W rosnącym organizmie, jest ona niezbędna, m.in. jako budulec błon komórkowych i składnik systemu przeciwutleniającego komórek.

Tran premium

Tran Premium jest produkowany w Norwegii ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego, pozyskiwanego w czystych wodach w rejonie Lofotów. Olej z wątroby jest poddany destylacji metodami molekularnymi w celu zmniejszenia zawartości wolnych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych za charakterystyczną woń ryby. Z techniki tej korzysta się też w celu usunięcia zanieczyszczeń środowiskowych. Świeżość oleju zapewnia wykorzystanie własnej sieci kutrów rybackich i norweskich, lokalnych przetwórni. Cały proces – od połowu do uzyskania oleju o najwyższej czystości i praktycznie pozbawionego zapachu – trwa 24 h.

Dodatkowe procesy molekularnego oczyszczania zapewniają usunięcie wszelkich toksyn środowiskowych, w tym przede wszystkim metali ciężkich (ołowiu) i dioksyn, przy zachowaniu zawartości korzystnych substancji odżywczych. Dzięki najnowocześniejszej technologii produkcji, olej ma przyjemny smak, co ma zasadnicze znaczenie dla gotowości do jego regularnego stosowania przez dzieci i większość dorosłych. Aby uniknąć utleniania oleju, zastosowano naturalne antyutleniacze oraz w pełni naturalne aromaty (aromat cytrynowy i pomarańczowy). Preparat nie zawiera dodatku konserwantów.

Zawartość kwasów omega-3 oraz witamin A i D jest standaryzowana, co gwarantuje, że produkt zawiera odpowiednią ich dawkę, ani za niską ani za wysoką, co gwarantuje skuteczność produktu oraz jego bezpieczeństwo. W przypadku wielu produktów z tranu dostępnych na rynku tylko pojedyncze gwarantują bezpieczną, standaryzowaną dawkę witamin A i D.

Aby dowiedzieć się więcej na temat stosowania tranu u dzieci kliknij tutaj.