Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Kompleksowo na stawy

Kompleksowo na stawy

W latach 70 XX wieku zaobserwowano, że Maorysi zamieszkujący wybrzeże Nowej Zelandii rzadziej  niż Maorysi żyjący w głębi lądu mają problemy ze stawami. Maorysi żyjący na wybrzeżu spożywali znaczne ilości owoców morza. Szczególną uwagę naukowców zwróciły zielone małże (Perna canaliculus).

Szybko okazało się, że zawierają one duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, znanych już jako substancja chroniąca serce i posiadająca inne właściwości prozdrowotne. Poza kwasami eikozapentaenowym (EPA) i dokozaheksaenowym (DHA) wyciągi z małży zawierają inne, nieznane wcześniej kwasy tłuszczowe omega-3 o długich łańcuchach węglowych, które wydają się odpowiadać za właściwości zdrowotne małży nowozelandzkich.

Siarczan glukozaminy i siarczan chondroityny wchodzą w skład macierzy (podstawowej struktury) chrząstek. 

Kolagen zhydrolizowany zawiera łatwo absorbowalne peptydy oraz  kwas hialuronowy, który jest podstawowym składnikiem macierzy chrząstki.

Kwas hialuronowy jest także kluczową cząsteczką w płynie maziowym ze względu na jego nadzwyczajne zdolności smarownicze, wysoka zawartość kwasu hialuronowego w płynie stawowym jest niezbędna do redukowania tarcia pomiędzy chrząstkami.

Kompleks 8 składników mineralnych i witamin

Miedź sprzyja wytwarzaniu silnych wiązań sieciowych pomiędzy kolagenem i elastyną. Połączenia sieciowe są niezbędne dla osiągnięcia dużej stabilności włókien kolagenowych i wytrzymałości tkanki chrzęstnej.

Mangan bierze udział w pobudzaniu wytwarzania proteoglikanów (np. glukozaminy) i w związku z tym jest niezbędny w procesie rozwoju tkanki łącznej i chrząstki, jak również dla ich utrzymania i naprawy.

Witamina C odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu i wpływa na jego stabilność.

Witamina E i selen to przeciwutleniacze, które nie pozwalają na utlenianie się kwasów tłuszczowych omega-3, które są szczególnie wrażliwe na utlenianie.

Cynk, magnez i witamina D przyczyniają się do utrzymania prawidłowego stanu kości – bezpośrednio poprzez uczestniczenie w ich budowie, a pośrednio poprzez stymulację przyswajania wapnia.

Kompleksowy skład

Składniki preparatu Doppelherz Na stawy Complex poprawiają odżywienie chrząstki stawowej. Jest to szczególnie istotne zarówno dla osób starszych jak i osób młodszych, których stawy są często przeciążone w wyniku treningu lub nadwagi, albo przeciwnie, w wyniku braku aktywności ruchowej.

Taki efekt jest możliwy do osiągnięcia dzięki synergii działania kilkunastu aktywnych składników: kolagenu, glukozaminy, chondroityny i wyciągu z małży nowozelandzkich, które wpływają na stawy zarówno jako elementy strukturalne, jak i przeciwutleniające. Powiązanie tych substancji w jednym produkcie wzmacnia ich działanie, ponieważ działają one synergicznie: wywołują silniejszy skutek, jeśli są stosowane razem, niż wtedy, gdy są aplikowane oddzielnie.