Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Probiotyki 5 generacji

Probiotyki 5 generacji

Najnowsza, opatentowana technologia krioprotekcji zapewnia najwyższą odporność bakterii na warunki przechowywania i kwasy żołądkowe. Opatentowana technologia osłony stabilizuje błony komórkowe podczas liofilizacji i tworzy skuteczną osłonę dla probiotycznych bakterii.

Opatentowana technologia 5 generacji

Probiotyki firmy Biocare Kopenhaga produkowane są przy zastosowaniu chronionej patentem kriotechnologii, która minimalizuje uszkodzenie komórek i optymalizuje stabilność błony komórkowej podczas produkcji, przechowywania i przechodzenia przez żołądek i jelita (kontakt z kwasem żołądkowym i kwasami żółciowymi). Opatentowane składniki wypierają wodę z błony komórkowej i ją stabilizują chroniąc przed uszkodzeniami w procesach liofilizacji a następnie osłaniają przed kwasami i enzymami w przewodzie pokarmowym.

1 generacja probiotyków – żywe kultury jogurtowe

Naturalne, skoncentrowane kultury bakteryjne sprawdzają się dobrze w produktach spożywczych np. jogurcie, ale nie zapewniają bakteriom możliwości przetrwania w środowisku kwasu żołądkowego i w kontakcie z kwasami. Tylko pojedyncze komórki mogą dotrzeć do miejsca zasiedlania i być fizjologicznie skuteczne.

2 generacja probiotyków – powlekane tabletki dojelitowe

Tabletki dojelitowe, mogą zapewniać ochronę przed kwasami trawiennymi, ale nie gwarantują stabilności samych komórek w procesach produkcji i przechowywania.

3 generacja probiotyków – powlekany granulat bakteryjny

Granulat bakteryjny powlekany z uwagi na niejednorodność powłoki sprawia, że cześć granulek rozpuszcza się za wcześnie, a część za późno.

4 generacja probiotyków – podwójna otoczka

W metodzie mikrokapsulacji stosowane jest powlekanie komórek podwójną otoczką: białkową i polisacharydową, co skutecznie zwiększa żywotność bakterii, ale wymaga stosowania znacznych ilości substancji dodatkowych o często alergizujących właściwościach (białko mleka, białko soi). Metoda ta nie zapewnia również optymalnej ochrony przed procesami zamrażania stosowanymi podczas liofilizacji bakterii.

5 generacja probiotyków – krioprotekcja

Opatentowana technologia krioprotekcji stosuje specjalne polimery polisacharydowe, które stabilizują błony komórek bakteryjnych wypierając z nich cząsteczki wody. Warstwa ta umożliwia optymalną ochronę podczas procesów liofilizacji, jak i zabezpiecza bakterie w kontakcie z sokiem żołądkowym i kwasami żółciowymi.