Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Przeciwko biegunce wywołanej antybiotykami

Przeciwko biegunce wywołanej antybiotykami

Wielu ludzi odczuwa dyskomfort trawienny podczas stosowania antybiotyków lub tuż po zakończeniu leczenia. Antybiotyki zabijają bowiem nie tylko szkodliwe bakterie, ale również te przyjazne. Pozostawia to próżnię, która pozwala na szybkie namnażanie bakteriom chorobotwórczym, opornym na antybiotyk.

W większości przypadków (ok. 70%) biegunka poantybiotykowa nie wynika z rozwoju pojedynczego szczepu chorobotwórczego, a polega na zaburzeniu równowagi flory jelitowej. Badania wykazały, że uzupełnianie flory bakteryjnej o korzystne bakterie, zarówno w trakcie, jak i po zakończeniu antybiotykoterapii, pozwala zminimalizować niekorzystne skutki stosowania antybiotyków i zmniejszyć ryzyko występowania różnego pochodzenia zakażeń jelitowych i biegunki.

Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii Pediatrycznej rekomenduje do stosowania w biegunce najlepiej poznane szczepy probiotyczne: Lactobacillus rhamnosus GG i Saccharomyces boulardii. 

Szczep S. boulardii jest bardziej odporny na antybiotyki niż większość drobnoustrojów probiotycznych i z tego względu najefektywniej wspomaga antybiotykoterapię. Ponadto obniża wydzielanie sodu przez komórki jelita, co ogranicza dalsze odwadnianie organizmu.

Bakterie ze szczepu Lactobacillus GG kolonizują jelito cienkie i skutecznie zapobiegają występowaniu biegunki poantybiotykowej wywoływanej przez bakterie chorobotwórcze oraz zwiększają produkcję różnorodnych przeciwciał: wzmacniają naturalne systemy obronne organizmu. Szczep ten wykazuje również skuteczność w leczeniu biegunki rotawirusowej (grypy jelitowej).

Wg najnowszych badań porównawczych (meta-analiz) oba szczepy wykazują podobny efekt, a ich skuteczność w zmniejszaniu ryzyka biegunki polekowej sięga 58%.