Dla wspomagania ostrości wzroku i prawidłowego widzenia u osób:
Preparat zawiera istotne składniki o korzystnym wpływie na ostrość wzroku
i prawidłowe widzenie.
Składniki zawarte w owocach borówki wpływają na poprawę mikrokrążenia w gałce ocznej, co zwiększa jej dotlenienie i odżywienie oraz wspomaga ostrość wzroku. Umożliwia to szybsze dostosowanie oczu do zmiennych warunków oświetlenia (po zmroku, przy zmiennym natężeniu światła). Wpływ składników zawartych w czarnych jagodach na proces widzenia stwierdzono podczas II wojny światowej. Piloci RAF spożywający znaczne ilości przetworów z czarnych jagód notowali wyraźną poprawę ostrości wzroku, szczególnie podczas nocnych lotów.
Luteina wchodzi w skład plamki żółtej oka, gdzie pełni rolę naturalnego filtra UV fizycznie chroniącego komórki przed wysokoenergetycznym promieniowaniem UV. Nie jest produkowana w organizmie i musi być dostarczana z pożywieniem. W znaczniejszych ilościach występuje w zielonych warzywach, np. w sałacie.
Witamina A i cynk pomagają w zachowaniu funkcji wzroku. Witamina A wspomaga procesy widzenia (przekazywania bodźców świetlnych) szczególnie po zmroku. Cynk jest składnikiem mineralnym, który najaktywniej gromadzony jest w oku i uczestniczy w wytwarzaniu rodopsyny – barwnika niezbędnego do prawidłowego widzenia.
Preparat może być stosowany przez młodzież i dorosłych.
* marka Nr 1 na rynku na oczy (wg Nielsen massmarket 10/2016)
Składniki | Ilość (%RWS) |
---|---|
Borówka czarna (owoc) | 300 mg |
Bioflawonoidy cytrusowe | 30 mg |
Aksamitka (wyciąg z kwiatów) | 20 mg |
- luteina | 3 mg |
Cynk | 3 mg (30%) |
Wit. A (retinol) | 400 µg (50%) |
1 kapsułka dziennie z posiłkiem. Dla uzyskania i podtrzymania oczekiwanego efektu zaleca się długotrwałe stosowanie. Po roku zaleca się miesięczną przerwę np. w okresie lata.
Nie łączyć z innymi preparatami zawierającymi witaminę A (retinol).
Preparat może być stosowany przez chorych na cukrzycę oraz z nietolerancją laktozy lub glutenu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze do 25oC. Zaleca się zdrowy tryb życia, w tym zrównoważoną dietę.
owoc borówki czarnej sproszkowany (Vaccinium myrtillus), olej sojowy, żelatyna, bioflawonoidy cytrusowe, tłuszcz sojowy częściowo uwodorniony, subst. utrzymująca wilgoć: glicerol, wyciąg z kwiatu aksamitki standaryzowany na zaw. luteiny, nośnik: lecytyna sojowa, emulgator: wosk pszczeli żółty, tlenek cynku (Zn), barwniki: tlenki i wodorotlenki żelaza, palmitynian retinylu (wit. A).