Preparat jest zalecany przy ciężkostrawnej diecie, dla usprawnienia naturalnej regeneracji wątroby, dla oczyszczenia organizmu i w celu wspomagania trawienia.
Karczoch usprawnia trawienie (wytwarzanie żółci) oraz oczyszczanie wątroby i utrzymanie prawidłowego poziomu lipidów we krwi (poprzez wydalanie cholesterolu z żółcią). Dzięki temu wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wątroby, jelit oraz odchudzanie. Składniki zawarte w karczochu wspomagają również detoksyfikację, czyli usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Karczoch jest stosowany tradycyjnie w kuchni śródziemnomorskiej oraz do produkcji preparatów ochraniających wątrobę.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikami budulcowymi błon komórkowych. Omega-3 pochodzące z ryb (DHA+EPA) wpływają również korzystnie na funkcjonowanie serca. Spożywanie omega-3 jest zalecane również osobom na diecie niskotłuszczowej (np. wątrobowej lub odchudzającej), dla uzupełnienia podaży zdrowych kwasów tłuszczowych.
Witaminy B5 i B6 wspomagają metabolizm energetyczny komórek. Witamina E chroni je przed wolnymi rodnikami tlenowymi.
Składniki | Ilość (%RWS) |
---|---|
Wyciąg z karczocha | 256 mg |
Olej z łososia | 1000 mg |
- kwasy tłuszczowe DHA | 120 mg |
- kwasy tłuszczowe EPA | 180 mg |
Witamina E | 12,8 mg (100%) |
Kwas pantotenowy (wit. B5) | 3 mg (50%) |
Witamina B6 | 2 mg (143%) |
Stosować 2 kapsułki dziennie najlepiej z posiłkiem. Dawkę można podzielić na 2 posiłki. Dla uzyskania odpowiedniego efektu zaleca się przynajmniej 2 miesięczne stosowanie.
olej z łososia (zawierający min. 18% EPA i 12% DHA), żelatyna, wyciąg z karczocha zwyczajnego (Cynnara scolymus L.), subst. utrzymująca wilgoć: glicerol, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, subst. przeciwzbrylająca: wosk pszczeli żółty, octan DL-alfa-tokoferylu (wit. E); barwniki: tlenki i wodorotlenki żelaza, dwutlenek tytanu, kompleks miedziowy chlorofiliny; D-pantotenian wapnia (wit. B5), chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6).