Wiele z tych składników występuje przede wszystkim w produktach pochodzących z morza: tłustych rybach, małżach i innych owocach morza. Szczególnie korzystny zestaw lipidów występuje w nowozelandzkich małżach zielonych. Glukozamina i chondroityna występują naturalnie w chrząstkach i są spożywane pod postacią przetworów rybnych lub mięsnych oraz zup czy galaretek. Z kolei najlepszym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i E, selen i cynk są owoce, warzywa oraz orzechy, ziarna zbóż i oleje roślinne.
Dieta dla stawów
Kolagen, lipidy, kwasy tłuszczowe omega-3, glukozamina i chondroityna oraz antyoksydanty to składniki odżywcze, niezbędne dla zachowania zdrowia stawów. Wykazują działanie ochronne przed wolnymi rodnikami, dostarczają składników budulcowych i pozwalają na odbudowę tkanki chrzęstnej oraz zwiększenie syntezy mazi stawowej.
