Kolagen, lipidy, kwasy tłuszczowe omega-3, glukozamina i chondroityna oraz antyoksydanty to składniki odżywcze, niezbędne dla zachowania zdrowia stawów. Wykazują działanie ochronne przed wolnymi rodnikami, dostarczają składników budulcowych i pozwalają na odbudowę tkanki chrzęstnej oraz zwiększenie syntezy mazi stawowej.
Wiele z tych składników występuje przede wszystkim w produktach pochodzących z morza: tłustych rybach, małżach i innych owocach morza. Szczególnie korzystny zestaw lipidów występuje w nowozelandzkich małżach zielonych. Glukozamina i chondroityna występują naturalnie w chrząstkach i są spożywane pod postacią przetworów rybnych lub mięsnych oraz zup czy galaretek. Z kolei najlepszym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i E, selen i cynk są owoce, warzywa oraz orzechy, ziarna zbóż i oleje roślinne.
Omega-3 kwasy tłuszczowe |
---|
Tłuste ryby morskie, takie jak: łosoś, śledź, makrela, flądra, sardynki, małże nowozelandzkie. |
Witamina C |
---|
Zalecane spożycie: 80 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności: |
Porcja | Energia | |
---|---|---|
Czarna porzeczka | 45 g | 17 kcal |
Pietruszka | 50 g | 138 kcal |
Jarmuż | 62 g | 23 kcal |
Papryka | 80 g | 16 kcal |
Brokuły | 70 g | 20 kcal |
Szpinak | 114 g | 23 kcal |
Kiszona kapusta | 400 g | 60 kcal |
Cytryna | 151 g | 60 kcal |
Selen |
---|
Zalecane spożycie: 55 µg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności: |
Porcja | Energia | |
---|---|---|
Orzech kokosowy | 7 g | 24 kcal |
Nerki wieprzowe | 7 g | 13 kcal |
Borowiki | 30 g | 8 kcal |
Kalarepa | 33 g | 8 kcal |
Inne pokarmy zawierające selen: orzechy brazylijskie, siemię lniane, łosoś, soja, ogórek, homary, nasiona słonecznika, flądra, karmazyn, małże, krewetki, ryż, wieprzowina, dorsz, wołowina. |
Witamina E |
---|
Zalecane spożycie: 12,0 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności: |
Porcja | Energia | |
---|---|---|
Maliny świeże | 1316 g | 447 kcal |
Jarmuż gotowany | 473 g | 103 kcal |
Orzechy laskowe | 46 g | 290 kcal |
Migdały słodkie | 46 g | 262 kcal |
Pasztet sojowy | 318 g | 930 kcal |
Olej z kiełków pszenicy | 7 g | 60 kcal |
Olej słonecznikowy | 19 g | 169 kcal |
Cynk |
---|
Zalecane spożycie: 10 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności: |
Porcja | Energia | |
---|---|---|
Ser twardy (żółty) | 222 g | 651 kcal |
Cielęcina gotowana | 246 g | 263 kcal |
Wątróbka wieprzowa gotowana | 162 g | 200 kcal |
Nasiona słonecznika | 192 g | 1115 kcal |
Kiełki pszenicy | 72 g | 234 kcal |
Płatki owsiane gotowane | 246 g | 911 kcal |
Orzechy nerkowca | 476 g | 2724 kcal |
Pieczywo pełnoziarniste | 416 g | 781 kcal |