Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Dieta dla odporności

Witaminy i składniki mineralne oraz bioflawonoidy zawarte w wielu owocach wpływają wzmacniająco na pracę układu odpornościowego.

Stres, niezrównoważona dieta pozbawia nasz organizm niektórych składników, które pełnią rolę ochronna. Są to przede wszystkich antyoksydanty, wymiatające wolne rodniki: witaminy C i E, cynk, selen, kwas foliowy oraz antocyjany i polifenole zawarte w owocach, np. jagodowych czy cytrusowych. Inne witaminy, głównie witamina B6 i D oraz żelazo i jod wpływają natomiast bezpośrednio wspierająco i regulująco na komórki układu immunologicznego np. wytwarzanie przeciwciał i peptydów przeciwbakteryjnych. Za prawidłowy stan błon śluzowych odpowiada między innymi witamina A oraz rutyna zawarta w cytrusach.

Witamina C
Zalecane spożycie: 80 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Czarna porzeczka 45 g 18 kcal
Pietruszka 50 g 138 kcal
Jarmuż 62 g 23 kcal
Papryka 80 g 16 kcal
Brokuły 70 g 20 kcal
Szpinak 114 g 23 kcal
Kiszona kapusta 400 g 60 kcal
Cytryna 151 g 60 kcal
Witamina E
Zalecane spożycie: 12,0 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Maliny świeże 1316 g 447 kcal
Jarmuż gotowany 473 g 103 kcal
Orzechy laskowe 46 g 290 kcal
Migdały słodkie 46 g 262 kcal
Pasztet sojowy 318 g 930 kcal
Olej z kiełków pszenicy 7 g 60 kcal
Olej słonecznikowy 19 g 169 kcal
Witamina A1
Zalecane spożycie: 800 µg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Sery pleśniowe 221 g 636 kcal
Wątróbka wieprzowa, gotowana 4 g 5 kcal
Morele świeże 268 g 114 kcal
Szpinak mrożony, gotowany 92 g 18 kcal
Jarmuż gotowany 117 g 32 kcal
Marchew surowa 51 g 13 kcal
Surówka z marchewki z oliwą z oliwek 72 g 55 kcal
1 retinol lub beta-karoten (pro-witamina A)
Witamina B1
Zalecane spożycie: 1,1 mg / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Płatki owsiane gotowane 185 g 690 kcal
Razowy makaron bez jajeczny 164 g 530 kcal
Ziarno soi 113 g 470 kcal
Groszek zielony mrożony 564 g 474 kcal
Nasiona słonecznika, świeże 58 g 333 kcal
Mąka sojowa (odtłuszczona) 88 g 173 kcal
Mięso wieprzowe chude 111 g 151 kcal
Żelazo
Zalecane spożycie: 14 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Pieczywo pełnoziarniste 525 g 985 kcal
Płatki owsiane gotowane 303 g 1121 kcal
Szpinak mrożony, gotowany 388 g 78 kcal
Nasiona strączkowe (fasola, groch, soja) 278 g 772 kcal
Wołowina gotowana 456 g 689 kcal
Wieprzowina gotowana 563 g 1132 kcal
Wątroba wołowa gotowana 206 g 303 kcal
Wątróbka wieprzowa gotowana 91 g 113 kcal
Cynk
Zalecane spożycie: 10 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Ser twardy (żółty) 222 g 651 kcal
Cielęcina gotowana 246 g 263 kcal
Wątróbka wieprzowa 162 g 200 kcal
Nasiona słonecznika 192 g 1115 kcal
Kiełki pszenicy 72 g 234 kcal
Płatki owsiane gotowane 246 g 911 kcal
Orzech nerkowca 476 g 2724 kcal
Pieczywo pełnoziarniste 416 g 781 kcal
Selen
Zalecane spożycie: 55 µg / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Orzech kokosowy 7 g 24 kcal
Nerki wieprzowe 7 g 13 kcal
Borowiki 30 g 8 kcal
Kalarepa 33 g 8 kcal
Inne pokarmy zawierające selen: orzechy brazylijskie, siemię lniane, łosoś, soja, ogórek, homary, nasiona słonecznika, flądra, karmazyn, małże, krewetki, ryż, wieprzowina, dorsz, wołowina.