Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Dieta dla stawów

Kolagen, lipidy, kwasy tłuszczowe omega-3, glukozamina i chondroityna oraz antyoksydanty to składniki odżywcze, niezbędne dla zachowania zdrowia stawów. Wykazują działanie ochronne przed wolnymi rodnikami, dostarczają składników budulcowych i pozwalają na odbudowę tkanki chrzęstnej oraz zwiększenie syntezy mazi stawowej.

Wiele z tych składników występuje przede wszystkim w produktach pochodzących z morza: tłustych rybach, małżach i innych owocach morza. Szczególnie korzystny zestaw lipidów występuje w nowozelandzkich małżach zielonych. Glukozamina i chondroityna występują naturalnie w chrząstkach i są spożywane pod postacią przetworów rybnych lub mięsnych oraz zup czy galaretek. Z kolei najlepszym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i E, selen i cynk są owoce, warzywa oraz orzechy, ziarna zbóż i oleje roślinne.

Omega-3 kwasy tłuszczowe
Tłuste ryby morskie, takie jak: łosoś, śledź, makrela, flądra, sardynki, małże nowozelandzkie.
Witamina C
Zalecane spożycie: 80 mg / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Czarna porzeczka 45 g 17 kcal
Pietruszka 50 g 138 kcal
Jarmuż 62 g 23 kcal
Papryka 80 g 16 kcal
Brokuły 70 g 20 kcal
Szpinak 114 g 23 kcal
Kiszona kapusta 400 g 60 kcal
Cytryna 151 g 60 kcal
Selen
Zalecane spożycie: 55 µg / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Orzech kokosowy 7 g 24 kcal
Nerki wieprzowe 7 g 13 kcal
Borowiki 30 g 8 kcal
Kalarepa 33 g 8 kcal
Inne pokarmy zawierające selen: orzechy brazylijskie, siemię lniane, łosoś, soja, ogórek, homary, nasiona słonecznika, flądra, karmazyn, małże, krewetki, ryż, wieprzowina, dorsz, wołowina.
Witamina E
Zalecane spożycie: 12,0 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Maliny świeże 1316 g 447 kcal
Jarmuż gotowany 473 g 103 kcal
Orzechy laskowe 46 g 290 kcal
Migdały słodkie 46 g 262 kcal
Pasztet sojowy 318 g 930 kcal
Olej z kiełków pszenicy 7 g 60 kcal
Olej słonecznikowy 19 g 169 kcal
Cynk
Zalecane spożycie: 10 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Ser twardy (żółty) 222 g 651 kcal
Cielęcina gotowana 246 g 263 kcal
Wątróbka wieprzowa gotowana 162 g 200 kcal
Nasiona słonecznika 192 g 1115 kcal
Kiełki pszenicy 72 g 234 kcal
Płatki owsiane gotowane 246 g 911 kcal
Orzechy nerkowca 476 g 2724 kcal
Pieczywo pełnoziarniste 416 g 781 kcal