Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Dieta dla urody

Nieprawidłowa dieta może powodować osłabienie cebulek włosowych, osłabienie struktury włosów i ich wypadanie, przedwczesne siwienie oraz kruchość paznokci i powstawanie przebarwień. Przy tego typu problemach należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych w diecie, w tym takich jak krzem, siarka i biotyna.

Krzem wpływa na prawidłową wytrzymałość włosów i ich kondycję. Występuje głównie w ziarnach zbóż, warzywach i owocach morza. W suplementach diety często dostarczany jest w postaci wyciągu ze skrzypu. Siarka występuje we włosach pod postacią aminokwasów siarczkowych (cysteiny i metioniny), a ich rola to tworzenie struktury keratyny, tworzącej główną białkową strukturę włosów, skóry i paznokci. Najlepszym źródłem tych aminokwasów są: czosnek, cebula, jaja, ryby. Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na metabolizm komórek, w tym syntezę białek; szczególnie brak biotyny, niacyny oraz tiaminy mogą wpływać niekorzystnie na stan skóry i cebulek włosowych. Biotyna (witamina B7) uczestniczy w budowie wiązań siarczkowych w macierzy włosa i paznokci, czyli w ich „korzeniach”. Witamina C wspomaga wytwarzanie kolagenu tworzącego główną strukturę skóry właściwej. To kolagen nadaje skórze odpowiednią elastyczność i jędrność. Cynk zapobiega kruchości oraz łamliwości paznokci. Miedź odpowiada między innymi za prawidłową pigmentację skóry i włosów.

Biotyna
Zalecane spożycie: 50 µg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Jaja 200 g 308 kcal
Orzeszki ziemne 147 g 825 kcal
Wątroba wołowa 50 g 65 kcal
Płatki owsiane 250 g 925 kcal
Inne źródła biotyny to: banany, pomidory, śledź, pstrąg, ryż, wątroba wołowa, drożdże, wątroba cielęca, nerki, orzeszki ziemne, płatki owsiane, groch, soczewica, żółtko jaja, soja, orzechy, zboża i produkty mleczne.
Krzem
Dzienne zapotrzebowanie szacuje się od 5 do 10 mg dziennie.
Krzem zawarty głównie w produktach roślinnych, takich jak warzywa, zboża, owoce np.: owies, ziemniaki, zielona fasola, proso, żyto, banany, pory, ogórki.
Cynk
Zalecane spożycie: 10 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Ser twardy (żółty) 222 g 651 kcal
Cielęcina gotowana 246 g 263 kcal
Wątróbka wieprzowa 162 g 200 kcal
Nasiona słonecznika 192 g 1115 kcal
Kiełki pszenicy 72 g 234 kcal
Płatki owsiane gotowane 246 g 911 kcal
Orzech nerkowca 476 g 2724 kcal
Pieczywo pełnoziarniste 416 g 781 kcal
Witamina C
Zalecane spożycie: 80 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja Energia
Czarna porzeczka 45 g 18 kcal
Pietruszka 50 g 138 kcal
Jarmuż 62 g 23 kcal
Papryka 80 g 16 kcal
Brokuły 70 g 20 kcal
Szpinak 114 g 23 kcal
Kiszona kapusta 400 g 60 kcal
Cytryna 151 g 60 kcal