Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego – wystąpienia zawału, miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego. Jednak nie wystarczy tylko ograniczać niezdrowe, tłuste, słone i pełne konserwantów produkty. Trzeba zwrócić uwagę też na to, czy w naszym jadłospisie znajdują się cenne makro- i mikroelementy wspierające serce. Jakie witaminy i minerały są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania? Co powinno znaleźć się w naszym jadłospisie, byśmy mogli wzmocnić serce i układ naczyniowy?
Zdrowa dieta jest bardzo ważna zarówno w profilaktyce, jak i podczas leczenia chorób serca. Przede wszystkim dużą rolę odgrywa tu zachowanie odpowiedniej masy ciała. Otyłość i nadwaga sprzyjają między innymi wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększają zagrożenie miażdżycą. Częstym problemem jest także wysoki poziom cholesterolu wywołany spożywaniem zbyt wielu produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe np. tłustego mięsa i wędlin, smalcu, masła, boczku, żółtych i topionych serów. Niebezpieczne są także niektóre słodycze takie jak wafle, batony i herbatniki, które zwykle zawierają duże ilości utwardzonego oleju palmowego zawierającego szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans.
Czym zastąpić kwasy tłuszczowe nasycone z masła, smalcu, oleju palmowego czy kokosowego oraz tłuste mięsa? Odpowiedź brzmi – wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi z rodziny Omega-3 obecnymi w:
Wpływają na poziom cholesterolu (redukują zły cholesterol LDL i stymulują wzrost dobrego HDL) i zmniejszają ilość trójglicerydów we krwi, co znacząco zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, a nawet zawału. Ponadto wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego, przeciwdziałają zakrzepom i zmniejszają migotanie przedsionków. Pobudzają także krążenie u osób cierpiących na żylaki i obniżają krzepliwość krwi, co chroni pracę serca i układu naczyniowego.
Należy przy tym jednak pamiętać, że z produktami tego typu nie powinno się przesadzać. Tłuszcze znajdują się wysoko w piramidzie żywieniowej, a więc są jednym z produktów, które nie powinny dominować w naszej diecie. Nie mogą przekraczać 30% energii, którą przyswajamy z pożywienia.
A co, jeśli nie lubimy tłustych ryb? Możemy zastąpić je odpowiednią suplementacją zawierającą kwasy z rodziny Omega-3 (np. suplementem diety Doppelherz aktiv Na serce, który zawiera aż 1000 mg oleju z łososia w jednej kapsułce). Należy jednak pamiętać, że przy suplementacji wciąż konieczne jest odstawienie produktów zawierających kwasy tłuszczowe nasycone w tym tłuste mięso i wędliny.
By zapewnić sercu zdrowe funkcjonowanie, warto zrezygnować z częstego lub nawet całkowitego spożywania tłustego czerwonego mięsa czyli wieprzowiny, gęsiny, kaczki, baraniny. Zamiast tego zastąpić je chudym i białym, kurczakiem i indykiem. Wołowina jest niewskazana, o ile spożywamy jej dużo i wybieramy tłuste części (np. żeberka). Chudsze mięso wołowe nie musi być całkowicie wykluczone z diety.
Warto kupować też wędliny lepszej jakości i szeroko omijać tłuste kiełbasy, salami, parówki oraz pasztety i wątrobianki. W procesie wytwarzania często dodawany jest do nich dodatkowy tłuszcz a nawet „odpadki produkcyjne” takie, jak skórki wieprzowe czy głowizna. Ponadto warto pamiętać, że do wielu tanich wędlin i konserw mięsnych dodaje się spore ilości sodu i soli.
Nadużywanie soli jest bardzo niebezpieczne dla serca, ponieważ zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Według Światowej Organizacji Zdrowia, bezpieczny poziom jej spożycia wynosi maksymalnie 5 gramów na dobę, co odpowiada zaledwie płaskiej małej łyżeczce. Czym można zastąpić sól w diecie na zdrowe serce? Na przykład aromatycznymi ziołami takimi, jak oregano, bazylia, majeranek, tymianek.
Żółte i topione sery są niewskazane w menu osób z problemami z sercem i układem krążenia. Mogą oni jednak spożywać twarożek i inne białe sery oraz mleko i różnego typu jogurty o ile nie są pełnotłuste. Pamiętajmy, że poza szkodliwymi tłuszczami nasyconymi, w nabiale znajduje się też wiele korzystnych makro- i mikroelementów np. aminokwasy, witaminy z grupy K i wapń , dlatego nie należy całkowicie eliminować produktów mlecznych z jadłospisu.
Podstawą diety osoby dbającej o serce powinny być przede wszystkim:
Te grupy produktów zawierają duże ilości kwasu foliowego niezbędnego przy profilaktyce przeciwzawałowej i przeciwudarowej.
Produkty pełnoziarniste są też bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia na dłużej uczucie sytości i ułatwia trawienie, a więc pomaga w utrzymaniu właściwej masy ciała, co jest niezwykle istotne przy prewencji chorób serca.
Zielone warzywa z kolei zawierają cenne sterole i stanole roślinne, które obniżają przyswajanie złego cholesterolu LDL, hamując jego wchłanianie w jelitach. Szczególnie warto sięgać też po brukselkę, awokado, boćwinę i brokuły. Są one bowiem bogate również w potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi . Dużą ilość tego pierwiastka znajdziemy także w:
Warzywa i owoce są też cennym źródłem antyoksydantów czyli np. witaminy E i C, które zapobiegają procesom starzenia się komórek. Wzmacniają ich mechanizmy ochronne, co sprawia, że organy wewnętrzne są lepiej przystosowane do walki z chorobami.
Jeśli nasza dieta nie może być tak zróżnicowana, jak powinna – czy to ze względów preferencji, czy choćby uczuleń na niektóre produkty, musimy zwrócić się w kierunku suplementacji.
Co powinien zawierać dobry suplement diety na zdrowe serce?
Wszystkie te składniki znajdziemy między innymi w składzie suplementu diety Doppelherz aktiv Na serce. Dla uzyskania najlepszych efektów suplement należy przyjmować regularnie, co najmniej przez okres trzech miesięcy.
Suplement diety Doppelherz aktiv Na serce uzupełni dietę w Nienasycone Kwasy Tłuszczowy Omega 3 (EPA i DHA) oraz w witaminy z grupy B i będzie stanowił cenną pomoc w dbaniu o zdrowe serce, jednak pamiętajmy – nie zdziała cudów, jeśli zachowamy dietę szkodliwą dla naszego serca.