Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Wątroba i trawienie

Nadzwyczajne właściwości karczocha zwyczajnego

Już w starożytności odkryto nadzwyczajne właściwości lecznicze karczocha zwyczajnego. Pochodzi on z Afryki Północnej, skąd do Europy sprowadzili go Grecy. Do Polski trafił prawdopodobnie z rejonu Morza Śródziemnego, jako odmiana karczocha hiszpańskiego. Jednak ze względu na niedostateczne warunki klimatyczne jego uprawa nie jest w Polsce rozpowszechniona.

Ugotowane i obrane z łusek dno kwiatowe karczocha, zwane sercem, uważane jest za wyjątkowy przysmak, szczególnie ceniony w krajach rejonu Morza Śródziemnego oraz we Francji, gdzie stanowi dodatek do sałatek. Jednak karczoch zyskał uznanie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim wartości lecznicze, o których powszechnie niestety wciąż się zapomina.

Układ pokarmowy

Obecnie karczoch uważany jest za roślinę leczniczą, najczęściej kojarzoną z zapobieganiem dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Wyciąg z liści karczocha wzmaga bowiem wydzielanie soków żołądkowych i żółci potrzebnej w procesie rozkładu tłuszczów, poprawiając w ten sposób działanie woreczka żółciowego oraz wątroby. Z tego też względu stanowi ważny składnik preparatów zalecanych w celu usprawnienia procesu trawienia, zwłaszcza w przypadku występowania niestrawności (powodowanych przez potrawy tłuste i ciężkostrawne) i związanych z tym takich objawów, jak wzdęcia, zaparcia, nudności, zgaga, bóle żołądka i tak częste uczucie ciężkości.  Karczoch obniża również stężenie złego cholesterolu (LDL), jednocześnie podnosząc ilość cholesterolu dobrego (HDL).

Medycyna

Okazuje się, że karczoch wspomaga nie tylko prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Prowadzone już od 1933 roku badania wykazały, że warzywo to posiada jeszcze szereg innych właściwości leczniczych, które obecnie są szeroko wykorzystywane w medycynie. Przede wszystkim Karczoch wykazuje wyjątkowe właściwości oczyszczające i odtruwające, wspomagając usuwanie z organizmu toksyn jako zbędnych produktów procesu przemiany materii. Ponadto uważany jest też za tzw. warzywo odchudzające, głównie z powodu niewielkiej ilości kalorii, niskiego stężenia tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika. Karczoch jest warzywem szczególnie ważnym w diecie diabetyków. Reguluje bowiem stężenie glukozy we krwi po spożytym posiłku.

Składniki karczocha

Karczoch to przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E, PP oraz K, a także potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor. Wyjątkowe właściwości zawdzięcza jednak takim substancjom, jak cynaryna, flawonaidy, luteolina, inulina, niacyna, kwas chlorogenowy, mającym tak duże znaczenie w procesie trawienia i przemiany materii. Równie cennym składnikiem są antyoksydanty, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników , opóźniając procesy starzenia.