Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Co wiesz na temat menopauzy?

Co wiesz na temat menopauzy?

Czy wiesz jak rozpoznać objawy menopauzy, jak je złagodzić? Możesz sprawdzić swoją wiedzę rozwiązując nasz quiz. 

 

1. Według Światowej Organizacji Zdrowia menopauza to?

a. ustanie miesiączkowania przez okres 12 miesięcy 

b. proces obumierania jajników,

c. określenie objawów towarzyszących klimakterium,

d. sygnał starzenia się organizmu.

 

2. Co nie jest typowym objawem menopauzy?

a. uderzenia gorąca,

b. pogorszenie się koncentracji i pamięci,

c. spadek libido,

d. obniżenie się odporności.

 

3. Co uważa się za główną przyczynę objawów menopauzy?

a. zmęczenie organizmu po zbyt wielu ciążach,

b. zachwianie równowagi hormonalnej (głównie obniżenie poziomu estrogenu)

c. wiek,

d. niewłaściwy tryb życia.

 

4. Za co nie odpowiadają estrogeny?

a. za rozwój kobiecych narządów płciowych,

b. za kształtowanie się typowo kobiecej sylwetki,

c. za regulację cyklu menstruacyjnego,

d. za prawidłową pracę nerek.

 

5. W jakim wieku najczęściej pojawia się klimakterium?

a. 35-40 lat,

b. 65-67 lat,

c. 41-44 lata

d.  47-55 lat

 

6. Ile średnio trwa cały okres menopauzalny?

a. 10 lat,

b. 4 lata,

c. 18 miesięcy,

d. 7 lat.

 

7. Wygląd skóry podczas menopauzy zmienia się w wyniku?

a. spadku poziomu kolagenu,

b. niedostatku witaminy D,

c. nadprodukcji prolaktyny,

d. obniżenia się popędu płciowego.

 

8. Co pomaga ograniczać przykre objawy menopauzy?

a. tribulus terrestris,

b. kozieradka,

c. koniczyna czerwona,

d. pokrzywa zwyczajna.

 

9. Co pomaga  utrzymać elastyczność skóry w okresie menopauzy?

a. borówka czarna,

b. olej z wiesiołka,

c. sok z czarnego bzu,

d. żeń-szeń.

 

10. W celu łagodzenia symptomów klimakterium lekarze najczęściej zalecają?

a. hormonalną terapię zastępczą,

b. fizjoterapię,

c. antybiotykoterapię,

d. leczenie ginekologiczne.

 

11. Kobiety po przejściu menopauzy stają się szczególnie podatne na?

a. zapalenie zatok,

b. migreny,

c. depresję,

d. osteoporozę.

 

Każda prawidłowa odpowiedź to 1 punk. Poniżej znajduje się rozwiązanie wraz z listą poprawnych odpowiedzi.

Rozwiązanie:

11 – 9

Twoja wiedza na temat menopauzy jest wprost imponująca! Potrafisz nie tylko rozpoznać jej pierwsze objawy, ale i doskonale wiesz, w jaki sposób można je załagodzić. Tak dobra znajomość tematu świadczy o tym, że ciało i zdrowie człowieka nie ma przed Tobą żadnych tajemnic.

8 – 5

Nie jest źle, ale mogłoby być lepiej. Posiadasz podstawową wiedzę na temat menopauzy, jej przyczyn oraz skutków. Prawdopodobnie jesteś w stanie rozpoznać jej objawy, ale dla zyskania pewności potrzebujesz jeszcze kilku informacji o klimakterium.

4 – 0

W Twojej wiedzy o menopauzie jest sporo luk, które należałoby jak najprędzej uzupełnić. Informacje o tym, jakie zagrożenia niesie ze sobą klimakterium, mogą pomóc w przetrwaniu tego trudnego okresu, a na pewno pozwolą się do niego odpowiednio przygotować.

Odpowiedzi: 

1.a

2.d

3.b

4.d

5.d

6.b

7.a

8.c

9.b

10.a

11.d