Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Co wiesz o naturalnych źródłach witamin i minerałów?

Co wiesz o naturalnych źródłach witamin i minerałów?

Zdrowy kompleks składników odżywczych.

1.     Zgodnie z zaleceniami WHO należy każdego dnia spożywać:

A.      3 porcje warzyw i 2 porcje owoców,

B.      0,8 kg warzyw lub owoców,

C.      2 porcje warzyw i 2 porcje owoców,

D.      3 porcje warzyw lub warzyw.

 

2.      Witaminy C pod wpływem przetwarzania nie traci:

A.      pomidor,

B.      jeżyna,

C.      papryka,

D.      cytryna.

 

3.       Dzięki właściwościom przeciwutleniającym aronia:

A.      wspomaga trawienie,

B.      działa uspokajająco,

C.      reguluje krążenie,

D.      poprawia koncentrację.

 

4.      Pomocą przy wysokim cholesterolu może służyć:

A.      marchewka zawierająca beta-karoten,

B.      papryka zawierająca rutyny,

C.      pomidor zawierający likopen,

D.      orzechy zawierające fitosterole.

 

5.      Szczególnie duże ilości luteiny zawiera:

A.      marchew,

B.      borówka czernica,

C.      szpinak,

D.      groszek zielony

 

6.      Najlepszym źródłem potasu są:

A.      pomidory,

B.      orzechy,

C.      ogórki,

D.      brokuły.

 

7.      Karczoch:

A.      wspomaga trawienie,

B.      chroni wątrobę,

C.      utrudnia przyswajanie tłuszczy,

D.      wszystkie powyższe.

 

8.      Prawidłowej budowie kości sprzyjają:

A.      witamina C,

B.      witamina K,

C.      magnez,

D.      wszystkie powyższe.

 

9.      Korzystne działanie na drogi moczowe wykazuje:

A.      żurawina,

B.      grejpfrut,

C.      szczaw,

D.      żadne z powyższych.

 

Rozwiązanie.

7 – 9

Twoja wiedza o warzywach i owocach jest na bardzo dobrym poziomie. Wiesz, jakie dokładnie składniki odżywcze zawierają, jakie wykazują właściwości zdrowotne i w jakich ilościach je spożywać, aby dieta spełniła wymogi zbilansowanej. Dlatego nie zagraża Ci niedobór witamin i minerałów, spadek odporności czy inne dolegliwości ze strony organizmu.

4 – 6

Twoja wiedza na temat warzyw i owoców jest ogólna. Wiesz, że są one najważniejszym źródłem składników odżywczych i mają szereg właściwości zdrowotnych. Jednak nie zawsze orientujesz się, jakie dokładnie składniki zawierają. Rozumiesz jednak konsekwencje niedoboru witamin i minerałów. Choć czasami możesz mieć trudności w przygotowaniu zbilansowanej diety, nie uwzględniając odpowiedniej ilości warzyw i owoców.

0 – 3

Twoja wiedza na temat warzyw i owoców jest bardzo słaba. Dlatego możesz nie mieć pełnej świadomości, jak ważne są dla zdrowia. Nie wiesz, jakie dokładnie zawierają składniki odżywcze, a przez to jakie posiadają właściwości zdrowotne. Zapewne też nie zawsze pamiętasz o spożywaniu ich w zalecanej ilości. A to niestety może stwarzać ryzyko niedoboru witamin i minerałów, czego konsekwencją są dolegliwości ze strony organizmu. Warto więc uzupełnić wiedzę o warzywach i owocach.

 

1.A

2.C

3.C

4.D

5.C

6.B

7.D

8.D

9.A