Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Jak dbasz o zdrowie i urodę?

Jak dbasz o zdrowie i urodę?

Czy chcesz sprawdzić swoją wiedzę na temat tego jak dbać o zdrowie i urodę, jakie znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu mają składniki odżywcze znajdujące się w poszczególnych produktach. Rozwiąż nasz test: 

 

1. Ile godzin w ciągu doby przeznaczasz na sen potrzebny dla regeneracji organizmu?

a) 5-6,

b) 6-7,

c) 7-8,

d) 9-10.

 

2. Które z podanych produktów wspomagających przemianę materii są ważnym składnikiem Twojej diety?

a) ryż,

b) zielone warzywa,

c) mięso czerwone,

d) mięso drobiowe.

 

3. Jak często spożywasz produkty mleczne będące źródłem wapnia?

a) każdego dnia,

b) raz na dwa-trzy dni,

c) raz w tygodniu,

d) nigdy.

 

4. W jaki sposób dbasz o stan i koloryt skóry?

a) spożywam produkty zawierające witaminy z grupy B,

b) spożywam produkty zwierające miedź i żelazo,

c) spożywam marchewka zawierającą karoten,

d) wszystkie powyższe.

 

5. Ile litrów wody wypijasz każdego dnia?

a) 1l,

b) 1,5 – 2,0l,

c) 2,5 – 3l,

d) pije jedynie soki.

 

6. Jakie napoje przeważają w Twojej diecie?

a) czarna herbata,

b) czarna kawa,

c) soki owocowe,

d) woda mineralna.

 

7. Jak często spożywasz ryby morskie będące źródłem kwasów omega3?

a) raz na dwa tygodnie,

b) raz na tydzień,

c) dwa razy w tygodniu,

d) nie spożywam ryb.

 

8. Ile razy w ciągu dnia jesz warzywa i owoce?

a) 1 raz,

b) 2 razy,

c) 3 razy,

d) 4-5 razy.

 

9. Średnio ile czasu w ciągu dnia poświęcasz na aktywność fizyczną?

a) 15 minut,

b) 30 minut,

c) 2 godziny,

d) nie lubię aktywności fizycznej.

 

10. Ile godzin przed snem zjadasz ostatni posiłek?

a) 1 godzina,

b) 3 godziny,

c) 5 godzin,

d) zjadam przekąski przed snem.

 

11. Chodzę do solarium:

a) regularnie,

b) w okresie zimowym,

c) tylko sporadycznie,

d) nigdy nie korzystam z solarium.

 

Rozwiązanie.

11 – 9

Doskonale wiesz, jak dbać o zdrowie i urodę. Twoja wiedza jest na bardzo dobrym poziomie. Wiesz, jakie produkty wybierać, aby utrzymać dobrą kondycję organizmu i młody wygląd skóry. Potrafisz skomponować dietę dla zdrowia i urody, dzięki czemu nie musisz obawiać się spadku formy.

8 – 5

Twoja wiedza na temat właściwości składników odżywczych jest na średnim poziomie. Dlatego nie zawsze dobrze wiesz, jakie produkty mają znaczenie dla zachowania zdrowia i urody. Z tego też względu możesz mieć trudności ze skomponowaniem prawidłowej diety. Warto dowiedzieć się więcej z infografiki „5 „zdrowych” kolorów warzyw i owoców”.

4 – 0

Niestety nie wiesz, w jaki sposób dbać o zdrowie i urodę. Nie orientujesz się, jakie znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu mają składniki odżywcze znajdujące się w poszczególnych produktach. A to nie pozwala Ci skomponować diety zawierającej kompleks potrzebnych witamin i minerałów. Dlatego wiedzieć się więcej o naturalnych źródłach zdrowia i urody z infografik: „5 „zdrowych” kolorów warzyw i owoców”, „Woda dla zdrowia i... URODY” oraz artykułu „Kwas hialuronowy – naturalny składnik substancji międzykomórkowej skóry”.

 

Odpowiedzi:

1.c

2.b

3.a

4.d

5.b

6.d

7.c

8.d

9.b

10.b

11.d