Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Zdrowe odżywianie. Sprawdź, co wiesz na ten temat.

Zdrowe odżywianie. Sprawdź, co wiesz na ten temat.

Pytania.

1. Ile posiłków dziennie należy spożywać?
a) w zależności od uczucia głodu,
b) nie należy przekraczać trzech,
c) od czterech do pięciu,
d) nie ma wyraźnych zaleceń.

2. Który posiłek dnia uważany jest za najważniejsze źródło energii?
a) śniadanie,
b) obiad,
c) podwieczorek,
d) kolacja.

3. W jakim czasie od pobudki powinno być spożywane śniadanie?
a) natychmiast,
b) w ciągu 1h,
c) w ciągu 3h,
d) nie ma znaczenia.

4. Jakie produkty powinno zawierać pełnowartościowe śniadanie?
a) pełnoziarniste pieczywo, produkty mleczne (nabiał), warzywa, zielona herbata,
b) kawa, wędliny (dowolny rodzaj), owoce, pełnoziarniste pieczywo,
c) produkty mleczne, warzywa, pieczywo białe, sok owocowy,
d) wędlina drobiowa, pieczywo, kawa, owoce.

5. Na ile godzin przed snem należy jeść kolację?
a) nie ma znaczenia,
b) 1-2 h,
c) 2-3 h,
d) 3-4 h.

6. Dlaczego posiłki powinny być spożywane regularnie?
a) aby zapobiec wahaniom glukozy,
b) aby zapobiec nadciśnieniu,
c) aby uniknąć niestrawności,
d) posiłki nie muszą być spożywane regularnie.

7. Jakie działanie wykazuje błonnik znajdujący się w owocach?
a) reguluje gospodarkę hormonalną,
b) obniża stężenia cholesterolu całkowitego,
c) przyśpiesza przemianę materii,
d) żadne z podanych.

8. Które z wymienionych produktów są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych?
a) ryby morskie,
b) mięso drobiowe,
c) rośliny strączkowe,
d) żadne z podanych.

9. Które z podanych produktów są źródłem tzw. zdrowych węglowodanów?
a) ryż brązowy,
b) pieczywo z mąki z pełnego przemiału,
c) makarony razowe,
d) wszystkie podane.

10. Organizm człowieka składa się w ok. 70% z wody. Ile litrów wody należy dziennie wypijać?
a) 0,5 – 1l,
b) 1,5 – 2l,
c) 2,5 – 3l,
d) 3,5 – 4l.

11. Które z wymienionych schorzeń może być spowodowane nadmiarem spożywanej soli?
a) cukrzyca,
b) nadciśnienie tętnicze,
c) otyłość,
d) kamica żółciowa.

Rozwiązanie.

11 – 9
Znasz zasady zdrowego odżywiania. Wiesz, ile posiłków dzienne należy spożywać i jak często. Zapewne nie zapominasz o śniadaniu i pamiętasz, by nie jadać kolacji tuż przed snem. Potrafisz komponować dietę w taki sposób, że jest ona urozmaicona, a przez to bogata w składniki odżywcze, których tak bardzo na co dzień potrzebuje Twój organizm.

8 – 5
Posiadasz ogólną wiedzę o zasadach zdrowego odżywiania. W związku z tym możesz nie wiedzieć, ile posiłków dziennie należy spożywać i jak często. Komponowana przez Ciebie dieta nie zawsze też może być zbilansowana, ponieważ nie masz pewności, jakie składniki powinny się w niej znaleźć. Aby więc poprawić codzienny jadłospis i zapewnić organizmowi zestaw potrzebnych witamin i minerałów dowiedz się więcej na temat zdrowego odżywiania.

4 – 0
Nie znasz zasad zdrowego odżywiania. Być może zapominasz o śniadaniu, najważniejszym posiłku dnia i nie zawsze jadasz regularnie. Twoja dieta może nie zawierać odpowiedniej ilości produktów będących źródłem ważnych dla organizmu składników odżywczych. Powinieneś dowiedzieć się więcej o zbilansowanej diecie, jak również konsekwencjach nieprawidłowego odżywiania, które może być przyczyną wielu dolegliwości, a nawet chorób.

1. C
2. A
3. B 
4. A
5. C
6. A
7. B
8. A
9. D
10. B
11. B