Poniższe porady mają zastosowanie zarówno w przypadku urazów stawów, jak i dla ochrony przed nimi. Stawy należy chronić przed silnym i jednostronnym obciążeniem. Należy unikać wysiłku, który powoduje ból.
Istnieje wiele sposobów, by chronić stawy w codziennym życiu:
Podsumowując: za wszelką cenę unikaj czegokolwiek, co powoduje zbytnie obciążenie stawów, a tym bardziej ból stawów! Pamiętaj jednak, że umiarkowany ruch jest jak najbardziej wskazany!
Godne polecenia są wszystkie dyscypliny, które są związane z płynnym ruchem i które nie wymagają nadmiernego wysiłku. Sportów uprawianych na twardych nawierzchniach, wymagających gwałtownych ruchów, szybkiego zwalniania lub przyspieszania należy unikać. Krótko mówiąc: dużo ruchu – niewielki wysiłek
Najbardziej odpowiednie dla stawów są:
Kolagen jest zaliczany do białek o szczególnym znaczeniu dla naszego zdrowia.
Kolagen występuje w organizmach wszystkich kręgowców jako główny składnik budulcowy tkanki łącznej. Jest najbardziej rozpowszechnionym białkiem w naszym organizmie: stanowi ponad 25% białek całego ciała. Jest podstawowym składnikiem chrząstek, ścięgien, tarczy międzykręgowych, kości i naczyń krwionośnych. Odpowiada za elastyczność skóry, można go znaleźć również w rogówce oka. Często jest stosowany w kosmetykach oraz w suplementach diety wspomagających pracę stawów.
Skład i typy kolagenu
Kolagen należy do białek o strukturze włóknistej. Jego głównymi cegiełkami budulcowymi są:
• prolina,
• glicyna,
• hydroksyprolina występująca w dużych ilościach w żelatynie,
• hydroksylizyna, którą znaleźć można jedynie w tkance łącznej.
W zależności od funkcji i miejsca występowania, wyróżniamy 12 typów kolagenu. W chrząstkach stawowych występuje przede wszystkim typ II.
Zwiększone zapotrzebowanie na kolagen
Naturalnym źródłem kolagenu jest żywność pochodzenia zwierzęcego. W dużych ilościach występuje on w żelatynie oraz w elementach tkanki łącznej zwierząt (w skórze i chrząstkach). Dostarczająca mnóstwo kolagenu i zalecana przez dietetyków sportowych tzw. „zupa mocy” powstaje na bazie bulionu gotowanego na przepiłowanych kościach wołowych i kurzych łapkach. Ponieważ jednak w jej skład wchodzi również (oprócz włoszczyzny) ocet jabłkowy, smak zupy pozostawia wiele do życzenia.
Dobrym źródłem kolagenu są także suplementy diety, w których białko to najczęściej występuje w postaci hydrolizatu – forma ta charakteryzuje się dobrą przyswajalnością zawartych w niej aminokwasów. Jako suplement diety, kolagen dostępny jest zarówno w postaci monopreparatów, jak i preparatów wieloskładnikowych, w których skład wchodzi dodatkowo chondroityna, glukozamina, kwas hialuronowy i np. witamina C.
Kolagen zaleca się przede wszystkim ludziom aktywnym fizycznie, przechodzącym rekonwalescencję po chorobie lub urazie narządu ruchu, osobom starszym, a także cierpiącym na otyłość i nadwagę.