Menu
Kontakt Ulubione Szukaj
Żelazo w ciąży - ile przyjmować i dlaczego jest ważne

Żelazo w ciąży - ile przyjmować i dlaczego jest ważne

Żelazo w ciąży

Żelazo to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest odpowiedzialny za produkcję czerwonych krwinek, które transportują tlen do komórek. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo u kobiet jest większe niż u mężczyzn i dodatkowo wzrasta w czasie ciąży. Dzieje się tak dlatego, gdyż wspiera ono rozwój systemu odpornościowego matki i dziecka. Jak kontrolować jego poziom i nie doprowadzić do niedoboru?

Żelazo w ciąży – norma

Kobiety w wieku od 19 do 50 lat powinny dziennie przyjmować ok. 18 mg żelaza. Potrzebują tylko 1,4 mg, ale ze względu na zaledwie 10-procentową przyswajalność, dawkę dostarczaną w diecie powinno się odpowiednio zwiększać. W okresie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta do 27 mg. W tym czasie musi ono zadbać nie tylko o zdrowie przyszłej mamy, ale też rozwijającego się dziecka. Jest więc transportowane również do łożyska i płodu. Czym grozi niedobór tego pierwiastka?

Skutki niedoboru żelaza w ciąży

Jak podnieść żelazo w ciąży - Dieta bogata w żelazo

W przypadku niedoboru żelaza w czasie ciąży najważniejsze jest szybkie reagowanie, konsultacja z lekarzem i wprowadzenie zmian w diecie. Ważne jest, aby nie tylko wprowadzić do swojego jadłospisu produkty bogate w ten pierwiastek, ale też odpowiednio łączyć je w posiłkach. Dzięki wyborowi odpowiednich składników i kombinacji żelazo lepiej się wchłonie. W przypadku niedoboru powinniśmy więc jeść:

  • Produkty pochodzenia zwierzęcego

Żelazo znajdziesz w: czerwonym mięsie, żółtkach jaj, drobiu, podrobach
W produktach żywnościowych występują dwa rodzaje żelaza. W tych pochodzenia zwierzęcego znajdziemy pierwiastek hemowy, który jest lepiej przyswajalny, niż typ niehemowy zawarty w produktach roślinnych.

  • Produkty roślinne

Żelazo znajdziesz w: roślinach strączkowych, natce pietruszki, szpinaku, płatkach owsianych, płatkach pszennych, sałacie, kaszy gryczanej, orzechach, pestkach dyni i razowym pieczywie. Negatywny wpływ na przyswajanie żelaza ze składników roślinnych mogą mieć inne produkty żywnościowe, które zawierają: wapń, cynk, polifenole, białka roślinne.

Warto zadbać również o przyswajalność żelaza i łączyć bogate w nie składniki z tymi, które zawierają witaminę C. Najlepiej tak przygotowywać codzienne posiłki, aby w każdym daniu znalazły się produkty dopełniające. Warto też zrezygnować z picia herbaty, która hamuje wchłanianie żelaza. Zamieńmy ją na duże ilości wody, najlepiej podawanej z cytryną – doskonałym źródłem witaminy C.

Jakie żelazo brać w ciąży?

Samą dietą trudno dostarczyć sobie odpowiedniej dawki żelaza zwłaszcza wtedy, kiedy w II i III trymestrze ciąży dziecko szybko rośnie i rozwija się. W porozumieniu z lekarzem ginekologiem należy wtedy przyjmować odpowiednie suplementy diety, które uzupełnią niedobory. Poziom niezbędnych witamin i minerałów w organizmie kobiety w ciąży należy również regularnie kontrolować, wykonując badania krwi. Na podstawie wyników lekarz powinien dobrać odpowiedni preparat, który będzie bezpieczny dla mamy i dziecka.

Podczas zażywania suplementów z żelazem należy stosować się do kilku ogólnych zasad:

  • przyjmuj suplementy po posiłku,
  • popijaj wodą źródlaną lub przegotowaną, unikaj słodkich napojów, herbaty i wody mineralnej,
  • jeśli suplement zawiera tylko żelazo, przyjmuj go po posiłku bogatym w witaminę C,
  • nie zażywaj łącznie z suplementami lub pokarmami bogatymi w mangan, cynk, miedź, błonnik, białko roślinne i wapń,
  • jeśli po danym preparacie masz problemy żołądkowe, sięgnij po chelat żelaza,
  • niepokojące objawy i wszelkie zmiany konsultuj z lekarzem prowadzącym ciążę.

Wybierz kompletny zestaw witamin dla kobiet w ciąży i karmiących>>

Przedawkowanie żelaza w ciąży

Przyjmowanie dodatkowych suplementów diety zawsze trzeba skonsultować z lekarzem. Nieuzasadnione branie środków z żelazem może prowadzić do przedawkowania, a to również jest szkodliwe dla przyszłej mamy i nienarodzonego dziecka. Objawem mogą być częstsze zaparcia, bóle brzucha, wzrost ciśnienia tętniczego. Może to prowadzić także do zatrucia ciążowego i – jak w przypadku niedoboru – do przedwczesnego porodu. Z tego względu należy regularnie przeprowadzać badania krwi oraz tak dobrać dietę i ewentualną suplementację, aby nie zaburzyć wartości żelaza w organizmie.