Jod z kwasem foliowym, żelazem i witaminą B12
- 100 µg jodu, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
- Kwas foliowy bierze udział w prawidłowym tworzeniu krwi.
- Żelazo i witamina B12 wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Aby zachować zdrowie, sprawność i dobre samopoczucie niezbędne jest wystarczające zaopatrzenie organizmu w składniki odżywcze. Zaliczają się do nich m.in. jod, żelazo, kwas foliowy i witamina B12.
Dla kobiet w wieku rozrodczym, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych i osób, które nieregularnie spożywają warzywa liściaste bogate w kwas foliowy, żywność zawierającą jod (np. ryby) oraz żywność pochodzenia zwierzęcego będącą cennym źródłem żelaza i witaminy B12 (np. mięso), odpowiednia podaż tych składników odżywczych jest szczególnie ważna.
Jod przyczynia się do prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowego procesu wytwarzania krwi.
Żelazo przyczynia się do prawidłowego tworzenia się czerwonych krwinek oraz hemoglobiny, a ponadto do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego.
Witamina B12 przyczynia się do podziału komórek i wspomaga prawidłowe tworzenie czerwonych krwinek.
Już jedna łatwa do połknięcia mini-tabletka Doppelherz® dostarcza codziennie dwóch składników mineralnych: jodu i żelaza, w odpowiednim połączeniu z 600 µg kwasu foliowego i 50 µg witaminy B12.
JOD
Jod jest ważnym pierwiastkiem, którego organizm nie potrafi sam wytworzyć. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Dla kobiet w ciąży podaż jodu jest ważna, ze względu na konieczność zabezpieczenia potrzeb rosnącego płodu oraz wyrównania zwiększonego wydalania jodu z moczem u kobiet w tym stanie fizjologicznym. Również kobiety karmiące potrzebują więcej jodu z uwagi na konieczność uzupełnienia ilości jodu wydzielanego wraz mlekiem [„Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie” pod red. M. Jarosza et al., NIZP-PZH, 2020].
W przewodzie pokarmowym wchłaniane jest prawie 90 % jodu z pożywienia, natomiast wychwyt jodu przez tarczycę wynosi około 25 – 30 % spożytej ilości. Przyswajanie jodu mogą utrudniać takie substancje, jak: siarkocyjanki, rodanki oraz glikozydy zawierające grupy cyjanowe (występujące głównie w kapuście, kalafiorach i orzeszkach ziemnych), a także mąka sojowa, występujące w żywności i wodzie azotany, fluorki, wapń, magnez i żelazo [„Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie” pod red. M. Jarosza et al., NIZP-PZH, 2020].
ŻELAZO
Żelazo to ważny składnik mineralny, pełniący wiele funkcji w naszym organizmie. Żelazo uczestniczy w tworzeniu się czerwonych krwinek, transporcie tlenu we krwi i w prawidłowym metabolizmie energii.
Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć żelaza dlatego istotne jest odpowiednie dostarczanie go z pożywieniem.
W określonych sytuacjach zapotrzebowanie na żelazo jest również zwiększone, a wystarczająca podaż z pożywieniem nie zawsze jest zapewniona. Dieta oparta głównie na produktach roślinnych lub niezbilansowana dieta może być uboga w żelazo lub zawierać składniki (np. czarna herbata, kawa), które zakłócają wchłanianie żelaza.
KWAS FOLIOWY
Kwas foliowy pełni szczególną funkcję w prawidłowym przebiegu podziałów komórkowych. Dlatego kobiety - zarówno w okresie starań o dziecko, jak i w ciąży, powinny zwracać uwagę na wystarczające dostarczanie kwasu foliowego z dietą.
WITAMINA B12
Witamina B12 odgrywa ważną rolę w prawidłowym tworzeniu się krwi i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia. Czego wiele osób nie wie: wspiera ona ponadto prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Żywność pochodzenia roślinnego zawiera zazwyczaj niewielkie ilości witaminy B12. Dlatego osoby, które spożywają mało, bądź w ogóle nie spożywają żywności pochodzenia zwierzęcego, powinny zwrócić szczególną uwagę na suplementację witaminy B12.
Zaleca się spożywać 1 tabletkę dziennie, popijając obficie wodą.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia duże znaczenie ma zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze do 25oC.
Środki ostrożności:
Produkt nieodpowiedni dla dzieci i młodzieży. Nie należy stosować przez osoby z zaburzeniami wchłaniania żelaza lub, u których występuje hemochromatoza (nadmierne gromadzenie żelaza w organizmie).
substancja wypełniająca: fosforany wapnia, kwas pteroilomonoglutaminowy, substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, fumaran żelaza (II), jodek potasu, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, cyjanokobalamina, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, substancja przeciwzbrylająca: kwasy tłuszczowe, substancja przeciwzbrylająca: talk, barwnik: tlenki i wodorotlenki żelaza.
Suplement diety może być spożywany przez osoby nietolerujące laktozy. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.