Tran na odporność
- Tran z dorsza atlantyckiego
- Naturalne źródło kwasów omega-3 oraz witamin A i D
- Wsparcie odporności dzięki zawartości witamin A i D
Wsparcie układu odpornościowego
Tran z dorsza atlantyckiego (olej wątłuszowy) jest naturalnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A+D) oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Witaminy A i D mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Zastosowanie
Dla dzieci i dorosłych:
- w okresie jesienno-zimowym,
- dla utrzymania zdrowych kości, również u osób starszych.
Działanie
Tran z dorsza atlantyckiego (olej wątłuszowy) jest naturalnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A+D) oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Witaminy A i D mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a witamina D również na przyswajanie wapnia.
Układ immunologiczny jest złożonym systemem, który odpowiada za utrzymanie odpowiedniej bariery ochronnej organizmu.
Witamina A jest niezbędna dla utrzymania prawidłowego stanu skóry i błon śluzowych.
Witamina D pomaga zachować naturalną odporność organizmu i wspomaga odpowiedź układu immunologicznego. Dodatkowo witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystaniu wapnia oraz utrzymaniu zdrowych kości, co ma szczególne znaczenie w okresie szybkiego wzrostu u dzieci oraz dla kondycji kości u osób po 50. roku życia.
Kwasy tłuszczowe typu omega-3 są niezbędne w diecie i zalecane w codziennym jadłospisie, ze względu na niskie spożycie ryb w Polsce.
Małe, łatwe do połknięcia, bezzapachowe kapsułki – w otoczce żelatynowej, która niweluje specyficzny smak i zapach tranu.
Dorośli: zaleca się spożywać 2 kapsułki 2 razy dziennie po posiłku. Dzieci (od 6 lat): zaleca się spożywać 1 kapsułkę 2 razy dziennie.
Rekomendowane jest stosowanie przez okres 2-3 miesięcy, po czym należy zrobić 2-miesięczną przerwę.
Kobiety w ciąży powinny skonsultować stosowanie produktu z lekarzem. Nie zaleca się stosowania u małych dzieci (poniżej 6 r.ż.) z uwagi na ryzyko zadławienia. Nie stosować jednocześnie z innymi preparatami zawierającymi witaminę A.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia duże znaczenie ma zbilansowana i zróżnicowana diety oraz zdrowy tryb życia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze do 25oC.
olej z wątroby dorsza (o naturalnej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A i D), żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol.
Suplement diety może być stosowany przez osoby z cukrzycą lub nietolerujące laktozy.