1. Zgodnie z zaleceniami WHO należy każdego dnia spożywać:
A. 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców,
B. 0,8 kg warzyw lub owoców,
C. 2 porcje warzyw i 2 porcje owoców,
D. 3 porcje warzyw lub warzyw.
2. Witaminy C pod wpływem przetwarzania nie traci:
A. pomidor,
B. jeżyna,
C. papryka,
D. cytryna.
3. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym aronia:
A. wspomaga trawienie,
B. działa uspokajająco,
C. reguluje krążenie,
D. poprawia koncentrację.
4. Pomocą przy wysokim cholesterolu może służyć:
A. marchewka zawierająca beta-karoten,
B. papryka zawierająca rutyny,
C. pomidor zawierający likopen,
D. orzechy zawierające fitosterole.
5. Szczególnie duże ilości luteiny zawiera:
A. marchew,
B. borówka czernica,
C. szpinak,
D. groszek zielony
6. Najlepszym źródłem potasu są:
A. pomidory,
B. orzechy,
C. ogórki,
D. brokuły.
7. Karczoch:
A. wspomaga trawienie,
B. chroni wątrobę,
C. utrudnia przyswajanie tłuszczy,
D. wszystkie powyższe.
8. Prawidłowej budowie kości sprzyjają:
A. witamina C,
B. witamina K,
C. magnez,
D. wszystkie powyższe.
9. Korzystne działanie na drogi moczowe wykazuje:
A. żurawina,
B. grejpfrut,
C. szczaw,
D. żadne z powyższych.
Rozwiązanie.
7 – 9
Twoja wiedza o warzywach i owocach jest na bardzo dobrym poziomie. Wiesz, jakie dokładnie składniki odżywcze zawierają, jakie wykazują właściwości zdrowotne i w jakich ilościach je spożywać, aby dieta spełniła wymogi zbilansowanej. Dlatego nie zagraża Ci niedobór witamin i minerałów, spadek odporności czy inne dolegliwości ze strony organizmu.
4 – 6
Twoja wiedza na temat warzyw i owoców jest ogólna. Wiesz, że są one najważniejszym źródłem składników odżywczych i mają szereg właściwości zdrowotnych. Jednak nie zawsze orientujesz się, jakie dokładnie składniki zawierają. Rozumiesz jednak konsekwencje niedoboru witamin i minerałów. Choć czasami możesz mieć trudności w przygotowaniu zbilansowanej diety, nie uwzględniając odpowiedniej ilości warzyw i owoców.
0 – 3
Twoja wiedza na temat warzyw i owoców jest bardzo słaba. Dlatego możesz nie mieć pełnej świadomości, jak ważne są dla zdrowia. Nie wiesz, jakie dokładnie zawierają składniki odżywcze, a przez to jakie posiadają właściwości zdrowotne. Zapewne też nie zawsze pamiętasz o spożywaniu ich w zalecanej ilości. A to niestety może stwarzać ryzyko niedoboru witamin i minerałów, czego konsekwencją są dolegliwości ze strony organizmu. Warto więc uzupełnić wiedzę o warzywach i owocach.
1.A
2.C
3.C
4.D
5.C
6.B
7.D
8.D
9.A