Koenzym Q10
- Koenzym Q10 - eliksir energii
- Wyciąg z głogu wspomaga wydolność serca i pomaga w utrzymaniu ciśnienia krwi
- Redukuje skutki zmęczenia
Wspomaga pracę serca i zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia
- powyżej 40 roku życia,
- na diecie cukrzycowej,
- uprawiających sport,
- które muszą szczególnie dbać o swoje serce.
Działanie
Składniki głogu poprawiają zaopatrzenia serca w tlen i usprawniają krążenie obwodowe. Ich działanie polega na rozszerzaniu naczyń, co wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi i zaopatrzenie serca i mięśni w tlen.
Koenzym Q10 jest substancją o charakterze witaminy, która nazywana jest nazywana „eliksirem młodości”, bowiem odpowiada za wytwarzanie energii w komórkach organizmu. Największa ilość koenzymu Q10 występuje w sercu, mięśniach, wątrobie i nerkach. Stwierdzono, że wraz z wiekiem znacznie spada poziom Q10 w wielu narządach. W mięśniu sercowym jego poziom u osób starszych spada o połowę w stosunku do serca osób młodych. Preparat uzupełnia zapasy koenzymu Q10 w komórkach mięśnia sercowego, mięśni szkieletowych i mięśniówki naczyń krwionośnych. Dodatek oleju sojowego ułatwia przyswajanie Q10 w jelitach
Witaminy B6 i B12 redukują skutki zmęczenia, a witamina B1 wspomaga funkcjonowanie serca.
Stosować 1 kapsułkę dziennie po posiłku, popijając odpowiednią ilością płynu. Najlepiej przyjmować z posiłkiem zawierającym tłuszcze (np. masło, oliwa, ser żółty, mięso), co zwiększa przyswajalność preparatu. Suplementacja koenzymem Q10 może być stosowana przez długi okres czasu.
Preparat może być stosowany przez chorych na cukrzycę oraz z nietolerancją laktozy lub glutenu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze do 25oC (nie narażać na przegrzanie, można przechowywać w lodówce). Zaleca się zdrowy tryb życia, w tym zrównoważoną dietę.
olej sojowy, żelatyna, wyciąg z owoców głogu (Crataegus leavigata), olej kokosowy, koenzym Q10, substancje utrzymujące wilgoć: glicerol, substancja utrzymujaca wilgoć: sorbitol, emulgator: lecytyny (z soi), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, cyjanokobalamina, barwnik: tlenki i wodorotlenki żelaza, chlorowodorek pirydoksyny, monoazotan tiaminy, barwnik: błękit brylantowy FCF.