Ciąża, jak prawidłowo sie odżywiać?

Dostarczanie żelaza podczas ciąży

Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest odpowiedzialny za produkcję czerwonych krwinek, które transportują tlen do komórek. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo u kobiet jest większe niż u mężczyzn i dodatkowo wzrasta w czasie ciąży. Dzieje się tak dlatego, gdyż wspiera ono rozwój systemu odpornościowego matki i dziecka. Jak kontrolować jego poziom i nie doprowadzić do niedoboru?

Żelazo w ciąży – norma, ile przyjmować aby uniknąć niedoboru żelaza?

Normy żywienia wskazują, że kobiety w wieku od 19 do 50 lat powinny dziennie przyjmować ok. 18 mg żelaza. Potrzebują tylko 1,4 mg, ale ze względu na zaledwie 10-procentową przyswajalność, dawkę dostarczaną w diecie powinno się odpowiednio zwiększać. W okresie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta do 27 mg. W tym czasie musi ono zadbać nie tylko o zdrowie przyszłej mamy, ale też rozwijającego się dziecka. Jest więc transportowane również do łożyska i płodu. Czym grozi niedobór tego pierwiastka jak utrzymać prawidłowy poziom żelaza już od pierwszego tygodnia ciąży?

Jak zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na żelazo w ciąży  - Dieta bogata w żelazo

W przypadku niedoboru żelaza u kobiet ciężarnych najważniejsze jest szybkie reagowanie, konsultacja z lekarzem i wprowadzenie zmian w diecie. Ważne jest, aby nie tylko wprowadzić do swojego jadłospisu produkty bogate w ten pierwiastek, ale też odpowiednio łączyć je w posiłkach. Dzięki wyborowi odpowiednich składników i kombinacji żelazo lepiej się wchłonie. Produkty spożywcze bogate w żelazo:

  • Produkty pochodzenia zwierzęcego

Żelazo znajdziesz w: czerwonym mięsie, żółtkach jaj, drobiu, podrobach
W produktach żywnościowych występują dwa rodzaje żelaza. W tych pochodzenia zwierzęcego znajdziemy pierwiastek hemowy, który jest lepiej przyswajalny, niż typ niehemowy zawarty w produktach roślinnych.

  • Produkty roślinne

Żelazo znajdziesz w: roślinach strączkowych, natce pietruszki, szpinaku, płatkach owsianych, płatkach pszennych, sałacie, kaszy gryczanej, orzechach, pestkach dyni i razowym pieczywie. Negatywny wpływ na przyswajanie żelaza ze składników roślinnych mogą mieć inne produkty żywnościowe, które zawierają: wapń, cynk, polifenole, białka roślinne.

Warto zadbać również o przyswajalność żelaza i łączyć bogate w nie składniki z tymi, które zawierają witaminę C. Najlepiej tak przygotowywać codzienne posiłki, aby w każdym daniu znalazły się produkty dopełniające. Warto też zrezygnować z picia herbaty, która hamuje wchłanianie żelaza. U kobiet ciężarnych najlepiej będzie zamienić ją na duże ilości wody, najlepiej podawanej z cytryną – doskonałym źródłem witaminy C.

Suplementacja żelaza w ciąży

Samą dietą trudno dostarczyć sobie odpowiedniej dawki żelaza zwłaszcza wtedy, kiedy w drugiej połowie ciąży w II i III trymestrze ciąży dziecko szybko rośnie i rozwija się. W porozumieniu z lekarzem ginekologiem (niedobór żelaza nie musi dawać objawów) w przypadku zdiagnozowanego niedoboru żelaza ciężarna może otrzymać zalecenie dodatkowej suplementacji, która uzupełni brakujące ilości żelaza. Poziom niezbędnych witamin i minerałów w organizmie kobiety w ciąży należy również regularnie kontrolować, wykonując badania krwi. Na podstawie wyników lekarz powinien dobrać odpowiedni preparat, który będzie bezpieczny dla mamy i dziecka przyczyniając się do prawidłowego rozwoju maluszka.

Podczas zażywania suplementów z żelazem należy stosować się do kilku ogólnych zasad:

  • przyjmuj suplementy po posiłku,
  • popijaj wodą źródlaną lub przegotowaną, unikaj słodkich napojów, herbaty i wody mineralnej,
  • jeśli suplement zawiera tylko żelazo, przyjmuj go po posiłku bogatym w witaminę C,
  • nie zażywaj łącznie z suplementami lub pokarmami bogatymi w mangan, cynk, miedź, błonnik, białko roślinne i wapń,
  • jeśli po danym preparacie masz problemy żołądkowe, sięgnij po chelat żelaza,
  • niepokojące objawy i wszelkie zmiany konsultuj z lekarzem prowadzącym ciążę.

Wybierz kompletny zestaw witamin dla kobiet w ciąży i karmiących>>

 

Nadmiar żelaza w ciąży

Przyjmowanie dodatkowych suplementów diety zawsze trzeba skonsultować z lekarzem. Nieuzasadnione branie środków z żelazem może prowadzić do przedawkowania, a to również jest szkodliwe dla przyszłej mamy i nienarodzonego dziecka. Nadmiar żelaza tak jak i niedobór szkodzi. Objawem mogą być częstsze zaparcia, bóle brzucha, wzrost ciśnienia tętniczego. Może to prowadzić także do zatrucia ciążowego i – jak w przypadku niedoboru – do przedwczesnego porodu. Z tego względu należy regularnie przeprowadzać badania krwi oraz tak dobrać dietę i ewentualną suplementację, aby nie zaburzyć wartości żelaza w organizmie. Bezwzględnie przyjmowanie żelaza w czasie ciąży należy skonsultować z lekarzem, który zbada czy występuje niedobór żelaza, określi jego pożądany poziom i wskaże sposoby jego uzupełnienia doradzi także przy wyborze preparatów żelaza.

 

Mama
Doppelherz aktiv
Mama
Dla kobiet w ciąży i karmiących
  • Zestaw witamin, składników mineralnych i DHA niezbędnych podczas ciąży i karmienia piersią
  • 200 mg DHA dziennie + kwas foliowy, żelazo, witamina D, jod + inne witaminy i składniki mineralne
  • Z myślą o kobietach planujących ciążę, ciężarnych i karmiących piersią
Mama PREMIUM
Doppelherz aktiv
Mama PREMIUM
Optymalna formuła 5 składników odżywczych
  • Skład standardowo zalecany w okresie ciąży
  • Optymalna formuła 5 składników odżywczych wg rekomendacji klinicznych Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP)
  • 600 mg DHA 
  • witamina D + kwas foliowy + żelazo + jod