Kompleksowo na stawy

W latach 70 XX wieku zaobserwowano, że Maorysi zamieszkujący wybrzeże Nowej Zelandii rzadziej  niż Maorysi żyjący w głębi lądu mają problemy ze stawami. Maorysi żyjący na wybrzeżu spożywali znaczne ilości owoców morza. Szczególną uwagę naukowców zwróciły zielone małże (Perna canaliculus).
Co wiesz o stawach?

Szybko okazało się, że zawierają one duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, znanych już jako substancja chroniąca serce i posiadająca inne właściwości prozdrowotne. Poza kwasami eikozapentaenowym (EPA) i dokozaheksaenowym (DHA) wyciągi z małży zawierają inne, nieznane wcześniej kwasy tłuszczowe omega-3 o długich łańcuchach węglowych, które wydają się odpowiadać za właściwości zdrowotne małży nowozelandzkich.

Siarczan glukozaminy i siarczan chondroityny wchodzą w skład macierzy (podstawowej struktury) chrząstek. 

Kolagen zhydrolizowany zawiera łatwo absorbowalne peptydy oraz  kwas hialuronowy, który jest podstawowym składnikiem macierzy chrząstki.

Kwas hialuronowy jest także kluczową cząsteczką w płynie maziowym ze względu na jego nadzwyczajne zdolności smarownicze, wysoka zawartość kwasu hialuronowego w płynie stawowym jest niezbędna do redukowania tarcia pomiędzy chrząstkami.

Kompleks 8 składników mineralnych i witamin

Miedź sprzyja wytwarzaniu silnych wiązań sieciowych pomiędzy kolagenem i elastyną. Połączenia sieciowe są niezbędne dla osiągnięcia dużej stabilności włókien kolagenowych i wytrzymałości tkanki chrzęstnej.

Przejdź do produktu

Mangan bierze udział w pobudzaniu wytwarzania proteoglikanów (np. glukozaminy) i w związku z tym jest niezbędny w procesie rozwoju tkanki łącznej i chrząstki, jak również dla ich utrzymania i naprawy.

Witamina C odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu i wpływa na jego stabilność.

Witamina E i selen to przeciwutleniacze, które nie pozwalają na utlenianie się kwasów tłuszczowych omega-3, które są szczególnie wrażliwe na utlenianie.

Cynk, magnez i witamina D przyczyniają się do utrzymania prawidłowego stanu kości – bezpośrednio poprzez uczestniczenie w ich budowie, a pośrednio poprzez stymulację przyswajania wapnia.

Kompleksowy skład

Składniki preparatu Doppelherz Na stawy Complex poprawiają odżywienie chrząstki stawowej. Jest to szczególnie istotne zarówno dla osób starszych jak i osób młodszych, których stawy są często przeciążone w wyniku treningu lub nadwagi, albo przeciwnie, w wyniku braku aktywności ruchowej.

Taki efekt jest możliwy do osiągnięcia dzięki synergii działania kilkunastu aktywnych składników: kolagenu, glukozaminy, chondroityny i wyciągu z małży nowozelandzkich, które wpływają na stawy zarówno jako elementy strukturalne, jak i przeciwutleniające. Powiązanie tych substancji w jednym produkcie wzmacnia ich działanie, ponieważ działają one synergicznie: wywołują silniejszy skutek, jeśli są stosowane razem, niż wtedy, gdy są aplikowane oddzielnie.

Doppelherz aktiv
Na stawy COMPLEX 1000
nowozelandzkie małże
  • Kompleks lipidowy z 750 mg nowozelandzkich małż zielonych
  • Zestaw podstawowych składników budulcowych chrząstki i mazi stawowej
  • Zawiera glukozaminę i chondroitynę