Liście morwy białej są źródłem biologicznie aktywnych związków polifenolowych (bioflawonoidów), które wykazują działanie przeciwcukrzycowe i przeciwutleniające. Z punktu widzenia przydatności preparatów z liści morwy w leczeniu chorób metabolicznych, m.in. otyłości, cukrzycy i miażdżycy główną uwagę zwraca składnik aktywny DNJ, który hamuje przyswajanie cukrów w jelitach i w wyniku tego daje efekt obniżający poziom glukozy we krwi. Szczególnie obiecujące są wyniki wstępnych badań klinicznych prowadzonych w Korei Południowej na osobach otyłych w celu zapobiegania rozwojowi objawów otyłości oraz tzw. stanu przedcukrzycowego.

Wyciąg z liści morwy hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych (sacharozy i skrobi itp.) i ogranicza ich przemianę w glukozę. W wyniku tego procesu duża część węglowodanów pozostaje niestrawiona, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Ogranicza to również odkładanie tkanki tłuszczowej i wspomaga odchudzanie. Dzięki hamowaniu trawienia cukrów złożonych występujących głównie w produktach zbożowych, ziemniakach i słodyczach można uzyskać efekt ograniczenia przyswojonych kalorii z każdego posiłku.
Najlepszy efekt uzyskuje się stosując wyciągi z morwy z każdym posiłkiem zawierającym znaczne ilości cukrów złożonych (skrobi) i dwucukrów (sacharozy). Zalecane są preparaty zawierające ekstrakty standaryzowane na zawartość DNJ, który wykazuje główne działanie aktywne. Chrom dodatkowo wspiera metabolizm węglowodanów oraz wpływa na zmniejszenie apetytu na słodycze.