1. doppelherz.pl
  2. Wspieraj zdrowie
  3. Morwa ogranicza spożyte kalorie

Morwa ogranicza spożyte kalorie

Morwa biała jest drzewem pochodzącym z Dalekiego Wschodu, które zostało sprowadzone do Europy w XI w. razem z gąsienicami jedwabników. Ze względu na substancje aktywne zawarte w liściach morwy wzrasta zainteresowanie ich zastosowaniem w medycynie i ziołolecznictwie.
uprawiaj zdrowy tryb życia

Liście morwy białej są źródłem biologicznie aktywnych związków polifenolowych (bioflawonoidów), które wykazują działanie przeciwcukrzycowe i przeciwutleniające. Z punktu widzenia przydatności preparatów z liści morwy w leczeniu chorób metabolicznych, m.in. otyłości, cukrzycy i miażdżycy główną uwagę zwraca składnik aktywny DNJ, który hamuje przyswajanie cukrów w jelitach i w wyniku tego daje efekt obniżający poziom glukozy we krwi. Szczególnie obiecujące są wyniki wstępnych badań klinicznych prowadzonych w Korei Południowej na osobach otyłych w celu zapobiegania rozwojowi objawów otyłości oraz tzw. stanu przedcukrzycowego.

Wyciąg z liści morwy hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych (sacharozy i skrobi itp.) i ogranicza ich przemianę w glukozę. W wyniku tego procesu duża część węglowodanów pozostaje niestrawiona, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Ogranicza to również odkładanie tkanki tłuszczowej i wspomaga odchudzanie. Dzięki hamowaniu trawienia cukrów złożonych występujących głównie w produktach zbożowych, ziemniakach i słodyczach można uzyskać efekt ograniczenia przyswojonych kalorii z każdego posiłku.

Najlepszy efekt uzyskuje się stosując wyciągi z morwy z każdym posiłkiem zawierającym znaczne ilości cukrów złożonych (skrobi) i dwucukrów (sacharozy). Zalecane są preparaty zawierające ekstrakty standaryzowane na zawartość DNJ, który wykazuje główne działanie aktywne. Chrom dodatkowo wspiera metabolizm węglowodanów oraz wpływa na zmniejszenie apetytu na słodycze.

Przejdź do produktu