Dieta dla stawów

Kolagen, lipidy, kwasy tłuszczowe omega-3, glukozamina i chondroityna oraz antyoksydanty to składniki odżywcze, niezbędne dla zachowania zdrowia stawów. Wykazują działanie ochronne przed wolnymi rodnikami, dostarczają składników budulcowych i pozwalają na odbudowę tkanki chrzęstnej oraz zwiększenie syntezy mazi stawowej.
Co wiesz o stawach?

Wiele z tych składników występuje przede wszystkim w produktach pochodzących z morza: tłustych rybach, małżach i innych owocach morza. Szczególnie korzystny zestaw lipidów występuje w nowozelandzkich małżach zielonych. Glukozamina i chondroityna występują naturalnie w chrząstkach i są spożywane pod postacią przetworów rybnych lub mięsnych oraz zup czy galaretek. Z kolei najlepszym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i E, selen i cynk są owoce, warzywa oraz orzechy, ziarna zbóż i oleje roślinne.

Omega-3 kwasy tłuszczowe
Tłuste ryby morskie, takie jak: łosoś, śledź, makrela, flądra, sardynki, małże nowozelandzkie.
Witamina C
Zalecane spożycie: 80 mg / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Czarna porzeczka
45 g
17 kcal
Pietruszka
50 g
138 kcal
Jarmuż
62 g
23 kcal
Papryka
80 g
16 kcal
Brokuły
70 g
20 kcal
Szpinak
114 g
23 kcal
Kiszona kapusta
400 g
60 kcal
Cytryna
151 g
60 kcal
Selen
Zalecane spożycie: 55 µg / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Orzech kokosowy
7 g
24 kcal
Nerki wieprzowe
7 g
13 kcal
Borowiki
30 g
8 kcal
Kalarepa
33 g
8 kcal
Inne pokarmy zawierające selen: orzechy brazylijskie, siemię lniane, łosoś, soja, ogórek, homary, nasiona słonecznika, flądra, karmazyn, małże, krewetki, ryż, wieprzowina, dorsz, wołowina.
Witamina E
Zalecane spożycie: 12,0 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Maliny świeże
1316 g
447 kcal
Jarmuż gotowany
473 g
103 kcal
Orzechy laskowe
46 g
290 kcal
Migdały słodkie
46 g
262 kcal
Pasztet sojowy
318 g
930 kcal
Olej z kiełków pszenicy
7 g
60 kcal
Olej słonecznikowy
19 g
169 kcal
Cynk
Zalecane spożycie: 10 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Ser twardy (żółty)
222 g
651 kcal
Cielęcina gotowana
246 g
263 kcal
Wątróbka wieprzowa gotowana
162 g
200 kcal
Nasiona słonecznika
192 g
1115 kcal
Kiełki pszenicy
72 g
234 kcal
Płatki owsiane gotowane
246 g
911 kcal
Orzechy nerkowca
476 g
2724 kcal
Pieczywo pełnoziarniste
416 g
781 kcal