Glukozamina - substancja budująca chrząstkę stawową
Jedną z najważniejszych substancji wchodzących w skład chrząstki stawowej jest glukozamina. Jest niezbędna dla utrzymania prawidłowej struktury chrząstki stawowej przez co wpływa bezpośrednio na sprawne funkcjonowanie stawów.
Funkcja budulcowa i odżywcza
Glukozamina jest aminocukrem wytwarzanym z glukozy i jest źródłem do syntezy innych ważnych składników stawów, takich jak chondroityna. Naturalnie występuje w ludzkim organizmie jako składnik tkanek łącznych – w tym tkanki chrzęstnej stawów. Bierze udział w syntezie proteoglikanów - substancji budulcowych chrząstki stawowej.
Glukozamina zapewnia chrząstce stawowej odpowiednią twardość i odporność na ścieranie, jak również optymalną sprężystość i elastyczność – ze względu na zdolność zatrzymywania wody. Ponadto uczestniczy również w jej odżywianiu. Ponieważ chrząstka stawowa nie posiada naczyń krwionośnych, potrzebne jej składniki odżywcze nie są rozprowadzane krwioobiegiem, lecz za pośrednictwem mazi stawowej, której składnikiem jest właśnie glukozamina.

Właściwości ochronne i regeneracyjne
Glukozamina jest niezbędna dla utrzymania stawów w dobrej kondycji. W naturalny sposób pobudza regenerację chrząstki stawowej, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania stawów.
Poziom glukozaminy w organizmie
Zdolność organizmu do syntezy glukozaminy maleje z wiekiem, co wpływa na pogorszenie kondycji narządu ruchu. Dlatego dla zachowania zdrowych i sprawnych stawów zalecane jest dodatkowe dostarczanie glukozaminy z zewnątrz. Jej źródłem są na przykład owoce morza, jak krewetki i kraby, ale niestety w codziennej diecie spożywamy ich bardzo mało. Z tego względu warto stosować suplementy diety zawierające wysokie dawki glukozaminy w postaci siarczanu glukozaminy lub chlorowodorku glukozaminy. Związki te przyjmowane w kapsułkach lub tabletkach są szybko wchłaniane w jelicie cienkim, a ponieważ łatwo rozpuszczają się w wodzie, bardzo szybko przedostają się do krwi, z którą rozprowadzane są po organizmie.