Skip to content
Frau macht Pause von Yoga

Magnez jest jednym z pierwiastków niezbędnych do utrzymania homeostazy organizmu. Bierze udział w setkach procesów fizjologicznych i jest odpowiedzialny m.in. za funkcje psychologiczne. Jaka ilość magnezu jest optymalna dla człowieka? Kiedy warto sięgnąć po suplementację preparatami zawierającymi magnez?

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na magnez?

W ciele dorosłego człowieka znajduje się około 22 do 26 g magnezu. Jest on rozmieszczony mniej więcej równomiernie w całym organizmie, z tego w większości wewnątrzkomórkowo. Szacuje się, że około 60% całej puli magnezu jest ulokowana w kościach, około 20% w mięśniach, 19% w tkankach miękkich. Zaledwie 1% stanowi magnez zewnątrzkomórkowy [1].

Dzienne zapotrzebowanie na magnez jest uzależnione od wielu czynników, w tym wieku, płci, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej, a w przypadku kobiet także ciąży i laktacji. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez występuje m.in. u dzieci w okresie intensywnego wzrostu oraz u osób profesjonalnie uprawiających sport.

Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na magnez u osoby dorosłej wynosi średnio 320 mg dziennie dla kobiet oraz 420 mg dziennie dla mężczyzn po 30. roku życia [2, 3]. Znaczenie magnezu trudno przecenić. Bierze on udział m.in. w [4,5]:

  • prawidłowej syntezie białka;
  • utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego;
  • utrzymaniu zdrowych kości;
  • prawidłowym funkcjonowaniu mięśni (skurczach i rozkurczach);
  • utrzymaniu równowagi elektrolitowej;
  • zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia;
  • prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Magnez w żywności – w jakich produktach występuje?

Zapotrzebowanie na magnez może być pokryte w całości w ramach zbilansowanej diety, bogatej w produkty wysokomagnezowe. Magnez z pożywienia wchłania się w zakresie od 30% do nawet 80%, głównie w jelicie cienkim [1].

Za najlepsze źródła magnezu uważa się zielone warzywa liściaste, np. szpinak czy jarmuż ze względu na cząsteczkę magnezu zawartą w chlorofilu. Dobrymi źródłami magnezu są m.in.:

  • warzywa strączkowe (fasola i groszek);
  • orzechy i ziarna;
  • zboża nierafinowane;
  • pieczywo pełnoziarniste;
  • ryby (np. halibut)

Z kolei produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mięso i mleko nie są najlepszymi źródłami magnezu ze względu na jego stosunkowo niską zawartość. Dodatkowo mogą zawierać duże ilości białka, fosforanów i wapnia, które obniżają przyswajanie magnezu z pożywienia [3].

Co wypłukuje magnez?

Za prawidłowe stężenie magnezu uważa się przedział między 0,65 a 1,25 mmol/litr krwi. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez może wystąpić nawet u osób, które odżywiają się w sposób zróżnicowany i głównie wynika z niewłaściwych nawyków żywieniowych. Wiele związków obniża przyswajanie tego pierwiastka lub też wzmaga jego wypłukiwanie z organizmu [4]:

  • diety bogatotłuszczowe, a także mięsa mają negatywny wpływ na wchłanianie magnezu;
  • diety ubogobiałkowe oraz częste głodówki zmniejszają przyswajanie magnezu w przewodzie pokarmowym;
  • picie mocnej kawy lub herbaty zwiększa wypłukiwanie magnezu z organizmu;
  • regularne nadużywanie alkoholu zwiększa zapotrzebowanie na magnez, a także zaburza wchłanianie tego pierwiastka;
  • pokarmy bogate w błonnik absorbują różne pierwiastki, w tym magnez.

Z drugiej strony przyswajanie magnezu jest zwiększone w obecności np. produktów o kwaśnym odczynie, tłuszczów nienasyconych, oraz diecie z dużym udziałem białek zwierzęcych [1].

Warto wspomnieć, że gospodarka magnezowa jest silnie związana z gospodarką wapniową i potasową. [1].

Jak działa magnez na skurcze?

Jednym z typowych objawów niewystarczającego poziomu magnezu w organizmie są nieprzyjemne skurcze mięśni, zwłaszcza w obrębie łydek. Suplementacja magnezem poprzez uzupełnienie ilości tego pierwiastka może pomóc w walce z tymi przykrymi objawami.

Dzieje się tak, ponieważ jony magnezu są niezbędne do regulacji skurczu mięśni i przewodnictwa nerwowo-mięśniowego, a więc przyjmowanie magnezu w odpowiednich ilościach wspiera prawidłową pracę mięśni i zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych skurczów [5].

Kiedy występuje nadmiar magnezu?

Nadmiar stężenia jonów Mg2+ w organizmie określany jako hipermagnezemia – czyli stan kiedy stężenie magnezu we krwi przekracza 1,2 mmola/litr - występuje bardzo rzadko, ponieważ pierwiastek ten jest sprawnie usuwany z organizmu. Z reguły dotyczy on osób z niewydolnością nerek [6].

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do stanu zdrowia stosowanie magnezu w formie suplementu diety należy skonsultować z lekarzem [7].

Jaki magnez wybrać?

Szacuje się, że nawet 90% mężczyzn i 70% kobiet dostarcza zbyt małe porcje magnezu wraz z codzienną dietą. [5]. Należy przyjrzeć się swojej diecie, a w razie niewystarczającej wiedzy z zakresu odżywiania, skonsultować optymalny model odżywiania z lekarzem POZ lub dietetykiem.

W celu uzupełnienia diety w magnez można również sięgnąć po suplementację. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów magnezowych, które różnią się między sobą przede wszystkim ilością magnezu w jednej tabletce, dodatkiem witaminy B6, a także postacią produktu.

Suplementy diety z magnezem można podzielić na te, które zawierają sole nieorganiczne (nierozpuszczalne w wodzie) oraz te, które mają w składzie sole organiczne (rozpuszczalne w wodzie).

Do tych pierwszych zalicza się m.in. chlorek, siarczan, tlenek, węglan.  Formami organicznymi są cytrynian, askorbinian, mleczan, glukonian. Warto pamiętać, że suplementacja magnezem przynosi najlepsze korzyści, kiedy jest stosowana systematycznie [1].

Bibliografia:

  1. Szymczyk H.; Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu; Farmacja Współczesna 2016; 9: 217-223;
  2. Wiciński M. i in.; Wpływ doustnej suplementacji magnezu na kondycję psychofizyczną; Forum Medycyny Rodzinnej 2019, tom 13, nr 1, 30–35;
  3. Bancerz B.; Wpływ magnezu na zdrowie człowieka; Prz Gastroenterol 2012; 7 (6): 359–366;
  4. Jabłecka A. i in.; Preparaty magnezu; Farmacja Współczesna; 2011; 4: 29-32;
  5. Jędrzejek M. i in.; Stosowanie preparatów magnezu w praktyce lekarza rodzinnego; LEKARZ POZ 2/2021;
  6. Kopeć M. i in.; Niedobór magnezu w cukrzycy typu 2; Farmacja Współczesna 2017; 10: 111-114;
  7. Drabczyk R.; Nadmiar magnezu (hipermagnezemia): przyczyny, objawy i leczenie; źródło: https://www.mp.pl/pacjent/objawy/176013,hipermagnezemia [dostęp: 8.04.2024 r.].