Dieta dla mięśni

Praca mięśni jest regulowana przez procesy biofizyczne związane z przepływ jonów w komórkach mięśniowych. Dla ich prawidłowego przebiegu, niezbędne jest stałe dostarczanie do organizmu wody oraz elektrolitów, co pozwala na zachowanie równowagi jonowej.
Co wiesz o stawach?

Mięśnie stanowią siłownik, który zapewnia ruch naszemu ciału, ale i pozwala na prawidłowe krążenie krwi, oddychanie, pracę jelit. Najważniejszymi elektrolitami, które w tym celu musimy dostarczać z pokarmem lub napojami są magnez, potas, wapń oraz sód.

Magnez uczestniczy jako katalizator (koenzym) w ponad 300 reakcjach w organizmie. Uczestniczy w wytwarzaniu energii, syntezie białek, kwasów nukleinowych oraz przewodnictwie nerwowo-mięśniowym, czyli przekazywaniu sygnałów elektrycznych między komórkami. Najwięcej magnezu można znaleźć w nasionach i pełnych ziarnach oraz wielu warzywach.

Potas jest składnikiem mineralnym, jako elektrolit zapewnia odpowiednie ciśnienie osmotyczne w komórkach, co ma ważne znaczenie, w zachowaniu przewodnictwa nerwowego i równowadze wodno-elektrolitowej. Pełni też rolę w wytwarzaniu energii i jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca, regulację ciśnienia krwi (mięśnie gładkie)i mięśni szkieletowych oraz pracy mózgu. Znaczne ilości potasu znajdują się w owocach (np. bananach, śliwkach, morelach, szczególnie skoncentrowane w owocach suszonych), ziemniakach, szpinaku, pomidorach, rzepie.

Magnez
Zalecane spożycie: 375 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:

Doppelherz aktiv Magnez-B6 UltraFast

zamów w oficjalnym Sklepie Doppelherz
Porcja
Energia
Pieczywo pełnoziarniste
670 g
1258 kcal
Płatki owsiane gotowane
270 g
998 kcal
Proso – ziarno łuskane
220 g
781 kcal
Szpinak świeży
646 g
113 kcal
Kalarepa świeża
872 g
215 kcal
Nasiona słonecznika, świeże
94 g
546 kcal
Nasiona strączkowe (fasola, groch, soja)
323 g
898 kcal
Potas
Zalecane spożycie: 2000 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Śliwki świeże
909 g
428 kcal
Banan świeży
509 g
484 kcal
Szpinak blanszowany
509 g
97 kcal
Kalarepa świeża
526 g
130 kcal
Koper świeży
405 g
100 kcal
Ziemniaki gotowane
598 g
412 kcal
Witamina B1
Zalecane spożycie: 1,1 mg / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Płatki owsiane gotowane
185 g
690 kcal
Razowy makaron bez jajeczny
164 g
530 kcal
Ziarno soi
113 g
470 kcal
Groszek zielony mrożony
564 g
474 kcal
Nasiona słonecznika, świeże
58 g
333 kcal
Mąka sojowa (odtłuszczona)
88 g
173 kcal
Mięso wieprzowe chude
111 g
151 kcal
Witamina D
Zalecane spożycie: 5 µg1 / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Tran (olej z wątroby dorsza)
2 g
14 kcal
Łosoś
31 g
80 kcal
Cielęcina
132 g
141 kcal
Jaja
172 g
266 kcal
Inne pokarmy zawierające witaminę D: węgorz wędzony, sardynki, śledź, sola, awokado, śmietana, grzyby, masło, ser żółty, wieprzowina.1 przy braku odpowiedniej ekspozycji na słońce w okresie wiosenno-jesiennym rekomenduje się dodatkowo suplementację całoroczną w dawce co najmniej 20 µg wit. D (800 I.U.)