Co to jest babka jajowata (Plantago ovata)?
Babka jajowata (Plantago ovata), to roślina z rodziny Plantaginaceae, która ceniona jest głównie jako źródło błonnika. Jej nasiona są często stosowane jako naturalne wsparcie trawienia oraz jako pomoc w regulacji poziomu cholesterolu we krwi.
Plantago ovata, czyli babka jajowata, jest rośliną występującą na całym świecie. Jest to roślina z rodziny babkowatych i występuje naturalnie w Europie, Azji, Afryce Północnej i Ameryce Północnej. Rośnie na różnych rodzajach gleby, ale preferuje gleby wilgotne i żyzne. Lubi stanowiska słoneczne lub lekko zacienione.
Zastosowanie
Łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata) stosowane są głównie jako źródło błonnika rozpuszczalnego, dlatego roślina ta pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu trawiennego. Babka jajowata wspiera utrzymanie prawidłowego rytmu wypróżnień, regulowanie poziomu cholesterolu we krwi, a także pomaga osobom z nadwagą w utrzymaniu prawidłowej masy ciała (jako wsparcie przemiany materii). Dodatkowo, łuski babki jajowatej zawierają witaminy i składniki mineralne, takie jak witamina K, magnez, żelazo i wapń.

Źródła błonnika
Poza łuskami babki jajowatej naturalnie bogate w błonnik pokarmowy są także:
- Owoce: jagody, truskawki, maliny, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, morele,
- Warzywa: buraki, marchew, seler, kalafior, brokuły, kapusta, cukinia, cebula,
- Rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca,
- Zboża i płatki: owies, jęczmień, ryż brązowy, płatki owsiane,
- Orzechy i nasiona: orzechy laskowe, orzechy ziemne, słonecznik, sezam,
- Owoce suszone: suszone morele, figi, daktyle, rodzynki,
- Chleby i mąki: chleb pełnoziarnisty, mąka z ciecierzycy, mąka z soczewicy.
Istnieją również suplementy diety, które mogą być stosowane jako uzupełnienie codziennej diety w błonnik. Przed rozpoczęciem suplementacji zawsze warto skonsultować ją z lekarzem lub dietetykiem.
Ile potrzebujemy błonnika?
Dzienna porcja błonnika pokarmowego powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, ewentualnie do zaleceń lekarza lub dietetyka. Zgodnie z zaleceniami WHO/FAO spożycie 25 g błonnika/dobę pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podobnie EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) wskazał 25 g/dobę (ze wszystkich źródeł w diecie) jako poziom wystarczającego spożycia (AI) błonnika dla osób dorosłych.
Jeśli chodzi o babkę jajowatą, zaleca się stosowanie 2 razie dziennie po 1 czubatej łyżeczce łusek (3 g), zmieszanych z 200 ml wody lub soku. Mieszaninę tę należy wypić od razu po przyrządzeniu.
Ważne jest uwzględnienie w diecie środków spożywczych zawierających duże ilości błonnika, przy czym należy pamiętać o odpowiedniej ilości płynów, których błonnik wymaga, aby mógł działać z korzyścią dla organizmu.
Korzyści ze stosowania
Stosowanie babki jajowatej będącej źródłem błonnika rozpuszczalnego może przynieść wiele korzyści dla zdrowia takich jak:
- wsparcie trawienia: babka jajowata, dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomaga utrzymać prawidłowy rytm wypróżnień, ułatwiając pasaż jelitowy,
- regulacja poziomu cholesterolu we krwi,
- pomoc dla osób z nadmierną masą ciała, dzięki utrzymaniu prawidłowej przemiany materii.
Nadmiar błonnika w diecie
Nadmierna podaż błonnika w diecie może powodować:
- podrażnienie jelit, biegunki,
- kwas fitynowy - obniża wchłanianie wapnia, żelaza i cynku,
- celuloza i pektyny - są odpowiedzialne za zmniejszenie wchłaniania wapnia,
- lignina, hemicelulozy i pektyny - mogą obniżać wchłanianie żelaza (równoczesne spożycie witaminy C i białka zawierającego aminokwas cysteinę zwiększa przyswajalność tego składnika)
- obniżenie przyswajania tłuszczu równocześnie zmniejsza wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące uzupełniania swojej diety w błonnik, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.