1. doppelherz.pl
  2. Wspieraj zdrowie
  3. Co to jest babka jajowata (Plantago ovata) i do czego stosuje się jej Łuski?

Co to jest babka jajowata (Plantago ovata) i do czego stosuje się jej Łuski?

Babka jajowata (Plantago ovata),

Babka jajowata to roślina z rodziny Plantaginaceae, kojarzy się ona ze zdrową żywnością, jej łupina ceniona jest głównie jako źródło błonnika. Jej nasiona są często stosowane jako naturalne wsparcie trawienia, wsparcie układu pokarmowego oraz jako pomoc w regulacji poziomu cholesterolu we krwi ma więc działanie pro zdrowotne . Babka jajowata w odróżnieniu od babki płesznik nie powoduje uczucia sytości.

Plantago ovata, czyli babka jajowata, jest rośliną występującą na całym świecie. Jest to roślina z rodziny babkowatych i występuje naturalnie w Europie, Azji, Afryce Północnej i Ameryce Północnej. Rośnie na różnych rodzajach gleby, ale preferuje gleby wilgotne i żyzne. Lubi stanowiska słoneczne lub lekko zacienione.

Zastosowanie łusek nasion babki jajowatej

Łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata) stosowane są głównie jako źródło błonnika rozpuszczalnego, dlatego roślina ta pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu trawiennego. Babka  wspiera utrzymanie prawidłowego rytmu wypróżnień, regulowanie poziomu cholesterolu we krwi, a także pomaga osobom z nadwagą w utrzymaniu prawidłowej masy ciała (jako wsparcie przemiany materii). Dodatkowo, łupiny babki  zawierają witaminy i składniki mineralne, takie jak witamina K, magnez, żelazo i wapń.

 

Co poza babką jajowatą zawiera ten składnik, który reguluje prace jelit?

Poza łupinami babki jajowatej naturalnie bogate w ten składnik pokarmowy, który warto włączyć do codziennej diety są także:

  • Owoce: jagody, truskawki, maliny, jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, morele,
  • Warzywa: buraki, marchew, seler, kalafior, brokuły, kapusta, cukinia, cebula,
  • Rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca,
  • Zboża i płatki: owies, jęczmień, ryż brązowy, płatki owsiane,
  • Orzechy i nasiona: orzechy laskowe, orzechy ziemne, słonecznik, sezam,
  • Owoce suszone: suszone morele, figi, daktyle, rodzynki,
  • Chleby i mąki: chleb pełnoziarnisty, mąka z ciecierzycy, mąka z soczewicy.

Istnieją również suplementy diety, które mogą być stosowane jako uzupełnienie codziennej diety. Przed rozpoczęciem suplementacji zawsze warto skonsultować ją z lekarzem lub dietetykiem.

Ile błonnika może mieć prozdrowotny wpływ? jak dawkować?

Dzienna porcja  powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, ewentualnie do zaleceń lekarza lub dietetyka. Zgodnie z zaleceniami WHO/FAO spożycie 25 g błonnika/dobę pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podobnie EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) wskazał 25 g/dobę (ze wszystkich źródeł w diecie) jako poziom wystarczającego spożycia (AI) błonnika pokarmowego dla osób dorosłych.

Jeśli chodzi o babkę , zaleca się stosowanie 2 razie dziennie po 1 czubatej łyżeczce łusek (3 g), zmieszanych z 200 ml wody lub soku. Mieszaninę tę należy wypić od razu po przyrządzeniu.

Ważne jest uwzględnienie w diecie środków spożywczych zawierających duże ilości błonnika, przy czym należy pamiętać o odpowiedniej ilości płynów, których wymaga, aby mógł działać z korzyścią dla organizmu.

Łuski babki jajowatej właściwości i zastosowanie

Stosowanie babki  będącej źródłem błonnika rozpuszczalnego może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

babka jajowata – właściwości.

Właściwości babki to przede wszystkim:

  • wsparcie trawienia: babka , dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomaga utrzymać prawidłowy rytm wypróżnień, ułatwiając pasaż jelitowy, (perystaltykę jelit), wspiera pracę układu pokarmowego.
  • regulacja poziomu cholesterolu we krwi, 
  • pomoc dla osób z nadmierną masą ciała, dzięki utrzymaniu prawidłowej przemiany materii.

Przeciwwskazania do stosowania babki jajowatej

  • podrażnienie jelit, biegunki,
  • kwas fitynowy - obniża wchłanianie wapnia, żelaza i cynku,
  • celuloza i pektyny - są odpowiedzialne za zmniejszenie absorbowanie wapnia,
  • lignina, hemicelulozy i pektyny - mogą obniżać wchłanianie żelaza (równoczesne spożycie witaminy C i białka zawierającego aminokwas cysteinę zwiększa przyswajalność tego składnika)
  • obniżenie przyswajania tłuszczu równocześnie zmniejsza wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. 

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące uzupełniania swojej diety w błonnik,  skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, warto zasięgnąć porady lekarza, który będzie w stanie zdiagnozować przyczyny problemów.

Doppelherz aktiv Błonnik

zamów w oficjalnym sklepie Doppelherz

Gdzie kupić babkę jajowatą?

Znane z dobroczynnych właściwości produkty z dużą zawartością babki jajowatej, będącej źródłem błonnika pokarmowego dostępne są w aptekach i sklepach z dobrymi suplementami diety, odwiedź nasz internetowy sklep zobacz jak kupić produkt zawierający babkę jajowatą