1. doppelherz.pl
  2. Wspieraj zdrowie
  3. Dieta przy IBS – co jeść mając drażliwe jelita, czego unikać?

Dieta przy IBS – co jeść mając drażliwe jelita, czego unikać?

Co jeść przy IBS, jakie produkty są niewskazane przy zespole jelita drażliwego? Sprawdź listę produktów low FODMAP i przepisy na polecane dania.

Dolegliwości jelitowe takie jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia czy biegunki to obecnie częsty problem wielu osób. Zwykle tłumaczy się je stresem, pośpiechem podczas jedzenia czy niestrawnością. Okazuje się, że objawy te mogą świadczyć o wystąpieniu zespołu jelita drażliwego (IBS), który jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego. W przypadku zdiagnozowania IBS odpowiednie postępowanie dietetyczne jest jednym ze sposobów na złagodzenie jego objawów. Jak wygląda dieta przy zespole jelita drażliwego? Co jeść, a czego unikać?

Zespół jelita drażliwego charakterystyka i objawy

Zespół jelita drażliwego (z ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) to czynnościowa choroba o charakterze przewlekłym, w której przebiegu dochodzi do zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego. Uważa się, że 11-15%1 populacji ogólnej może cierpieć na to schorzenie.

IBS częściej występuje u kobiet zwłaszcza w trzeciej i czwartej dekadzie życia. Chorobę tę diagnozuje się głównie w krajach wysokorozwiniętych.

Przyczyny powstawania zespołu jelita drażliwego nie są jeszcze do końca poznane. Uważa się, że dużą rolę odgrywa tu czynnik genetyczny, a także zaburzenia czynności motorycznych jelit, dysbioza jelitowa, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia natury psychicznej oraz dysfunkcje układu nerwowego. Niestety choroby tej nie da się obecnie do końca wyleczyć, a jej objawy mają charakter nawrotowy.

Do częstych objawów IBS należy zaliczyć:

  • gazy,
  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • nudności,
  • skurcze brzucha,
  • uczucie przelewania w brzuchu,
  • wypróżnienia z domieszką śluzu,
  • odczuwanie pilnej potrzeby wypróżnienia,
  • bóle brzucha związane z defekacją, zmianą konsystencji stolca i zmianą rytmu wypróżnień.

Część objawów IBS nie jest związana z układem pokarmowym. Są to m.in.:

  • osłabienie,
  • bóle głowy,
  • zmęczenie,
  • częstomocz,
  • bóle kręgosłupa,
  • zaburzenia miesiączkowania.

W zależności od rodzaju stolca (na podstawie 7-stopniowej skali bristolskiej) wyróżnia się 4 typy zespołu jelita drażliwego:

  • zaparciowy,
  • biegunkowy,
  • mieszany,
  • niesklasyfikowany.

IBS – dieta, która może wspomóc leczenie

Jedną z podstawowych metod wsparcia leczenia IBS jest odpowiednio dobrana dieta. Chociaż nie ma jednoznacznych wytycznych co do sposobu żywienia, uważa się, że w tym przypadku może być pomocna dieta LOW FODMAP. Początkowo zaleca się wdrożyć ją na czas ok. 6 tygodni. Dietę powinno się przeprowadzić pod opieką i kontrolą dietetyka klinicznego.

Ten rodzaj diety bazuje na ograniczeniu spożywania węglowodanów, które mogą spowodować wzrost ciśnienia osmotycznego w jelitach na skutek fermentacji. Do grupy łatwo fermentujących węglowodanów zalicza się m.in. laktozę, fruktozę, fruktany, galaktooligosacharydy oraz alkohole polihydroksylowe takie jak np. erytrytol i ksylitol.

FODMAP – czym jest?

FODMAP to pierwsze litery pochodzących z angielskiego nazw łatwo fermentujących węglowodanów:

F – Fermentable/fermentujące,

O – Oligosaccharides/oligosacharydy,

D – Disaccharides/disacharydy,

M – Monosaccharides/monosacharydy,

A – and/i,

P – Polyols/poliole.

Ta grupa związków u osób chorujących na IBS nie jest całkowicie wchłaniania w jelitach, czego konsekwencją jest ich fermentacja. Proces fermentacji zazwyczaj prowadzi do wystąpienia nieprzyjemnych objawów choroby takich jak nadmierne wzdęcia i gazy.

Bibliografia:

  1. Andrych K. Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych. Forum Medycyny Rodzinnej 2018, tom 12, nr 6, 224–233.
  2. Andrych K., Rydzewska G. Rozpoznawanie i leczenie zespołu jelita nadwrażliwego w praktyce lekarza rodzinnego. Varia Medica 2020, tom 4, nr 1.
  3. Cuber I. i in. Zespół jelita drażliwego – przegląd literatury. Journal of Education, Health and Sport. 2023;13(4):53-62.
  4. Idzik M. Wpływ diety low FODMAP na redukcję objawów zespołu jelita drażliwego oraz zmiany składu mikrobioty jelitowej u osób chorych – przegląd aktualnych badań. Lekarz POZ 2/2020.
  5. Pawlak K. i in. Dieta L-FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Bromat. Chem. Toksykol. – L, 2017, 2, str. 179 – 183.
  6. Pietrzak A. i in. Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne w zespole jelita nadwrażliwego. Gastroenterology Review 2018; 13 (4).
  7. Siuba-Strzelińska M. Dieta FODMAP – zasady i zastosowanie, źródło: ncez.pzh.gov.pl

 

Wypróbuj Doppelherz med Na drażliwe jelita

Dostępny w oficjalnym Sklepie Doppelherz

1A.Starewicz-Jaworska, Polskie i amerykańskie wytyczne dotyczące IBS. Proste rozpoznanie – jakie leczenie?, [dostęp z dnia 19.10.2023] www.termedia.pl/gastroenterologia/Polskie-i-amerykanskie-wytyczne-dotyczace-IBS-Proste-rozpoznanie-jakie-leczenie-,44088.html