1. doppelherz.pl
  2. Strefa wiedzy
  3. Dieta dla odporności

Dieta dla odporności

Witaminy i składniki mineralne oraz bioflawonoidy zawarte w wielu owocach wpływają wzmacniająco na pracę układu odpornościowego.
uprawiaj zdrowy tryb życia

Witaminy i składniki mineralne oraz bioflawonoidy zawarte w wielu owocach wpływają wzmacniająco na pracę układu odpornościowego. Witamina C jest jednym z najważniejszych składników wpływających na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Jest obecna w owocach cytrusowych, kiwi, jagodach, ananasie, mango, papai czy melonie. Witamina C wzmacnia bariery ochronne organizmu oraz bierze udział w produkcji komórek odpornościowych.
Ważne dla układu odpornościowego są również witaminy z grupy B, takie jak tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5) oraz pirydoksyna (B6). Te witaminy wpływają na metabolizm komórek odpornościowych i transportowanie składników odżywczych do tkanek odpornościowych. Najlepszymi źródłami witamin z grupy B są owoce takie jak banany, jabłka, awokado czy orzechy.
Minerały, takie jak cynk, selen, żelazo, miedź czy mangan są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Te pierwiastki występują w owocach takich jak kiwi, morele, truskawki, maliny, jeżyny czy gruszki.
Owoce bogate w bioflawonoidy, takie jak flawonole, katechiny, antocyjany czy kwercetyna, również wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Te związki o działaniu antyoksydacyjnym mogą pomóc w zwalczaniu wolnych rodników i zmniejszeniu stanu zapalnego organizmu. Owoce bogate w bioflawonoidy to m.in. jagody, winogrona, czarne porzeczki i aronia. 

 

Stres, niezrównoważona dieta pozbawia nasz organizm niektórych składników, które pełnią rolę ochronna. Są to przede wszystkich antyoksydanty, wymiatające wolne rodniki: witaminy C i E, cynk, selen, kwas foliowy oraz antocyjany i polifenole zawarte w owocach, np. jagodowych czy cytrusowych. Inne witaminy, głównie witamina B6 i D oraz żelazo i jod wpływają natomiast bezpośrednio wspierająco i regulująco na komórki układu immunologicznego np. wytwarzanie przeciwciał i peptydów przeciwbakteryjnych. Za prawidłowy stan błon śluzowych odpowiada między innymi witamina A oraz rutyna zawarta w cytrusach.

Witamina C
Zalecane spożycie: 80 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Czarna porzeczka
45 g
18 kcal
Pietruszka
50 g
138 kcal
Jarmuż
62 g
23 kcal
Papryka
80 g
16 kcal
Brokuły
70 g
20 kcal
Szpinak
114 g
23 kcal
Kiszona kapusta
400 g
60 kcal
Cytryna
151 g
60 kcal
Witamina E
Zalecane spożycie: 12,0 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Maliny świeże
1316 g
447 kcal
Jarmuż gotowany
473 g
103 kcal
Orzechy laskowe
46 g
290 kcal
Migdały słodkie
46 g
262 kcal
Pasztet sojowy
318 g
930 kcal
Olej z kiełków pszenicy
7 g
60 kcal
Olej słonecznikowy
19 g
169 kcal
Witamina A
Zalecane spożycie: 800 µg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Sery pleśniowe
221 g
636 kcal
Wątróbka wieprzowa, gotowana
4 g
5 kcal
Morele świeże
268 g
114 kcal
Szpinak mrożony, gotowany
92 g
18 kcal
Jarmuż gotowany
117 g
32 kcal
Marchew surowa
51 g
13 kcal
Surówka z marchewki z oliwą z oliwek
72 g
55 kcal
1 retinol lub beta-karoten (pro-witamina A)
Witamina B1
Zalecane spożycie: 1,1 mg / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Płatki owsiane gotowane
185 g
690 kcal
Razowy makaron bez jajeczny
164 g
530 kcal
Ziarno soi
113 g
470 kcal
Groszek zielony mrożony
564 g
474 kcal
Nasiona słonecznika, świeże
58 g
333 kcal
Mąka sojowa (odtłuszczona)
88 g
173 kcal
Mięso wieprzowe chude
111 g
151 kcal
Żelazo
Zalecane spożycie: 14 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Pieczywo pełnoziarniste
525 g
985 kcal
Płatki owsiane gotowane
303 g
1121 kcal
Szpinak mrożony, gotowany
388 g
78 kcal
Nasiona strączkowe (fasola, groch, soja)
278 g
772 kcal
Wołowina gotowana
456 g
689 kcal
Wieprzowina gotowana
563 g
1132 kcal
Wątroba wołowa gotowana
206 g
303 kcal
Wątróbka wieprzowa gotowana
91 g
113 kcal
Cynk
Zalecane spożycie: 10 mg / dzień może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Ser twardy (żółty)
222 g
651 kcal
Cielęcina gotowana
246 g
263 kcal
Wątróbka wieprzowa
162 g
200 kcal
Nasiona słonecznika
192 g
1115 kcal
Kiełki pszenicy
72 g
234 kcal
Płatki owsiane gotowane
246 g
911 kcal
Orzech nerkowca
476 g
2724 kcal
Pieczywo pełnoziarniste
416 g
781 kcal
Selen
Zalecane spożycie: 55 µg / dzień  może zapewnić następująca porcja żywności:
Porcja
Energia
Orzech kokosowy
7 g
24 kcal
Nerki wieprzowe
7 g
13 kcal
Borowiki
30 g
8 kcal
Kalarepa
33 g
8 kcal
Inne pokarmy zawierające selen: orzechy brazylijskie, siemię lniane, łosoś, soja, ogórek, homary, nasiona słonecznika, flądra, karmazyn, małże, krewetki, ryż, wieprzowina, dorsz, wołowina.
Vital Tonik
Doppelherz aktiv
Vital Tonik
  • Wspiera pracę serca (głóg), wspomaga układ krążenia (melisa i głóg) i układ nerwowy (głóg)
  • Kombinacja wyciągów roślinnych, witamin oraz żelaza
  • zawiera substancje słodzące
  • nie zawiera alkoholu